Hlavní obsah

Horník chtěl zabít i dalšího kolegu

Právo, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Horník, který v úterý přímo v dole nejdříve zabil svého kolegu a pak spáchal sebevraždu, si nejspíše svůj čin dopředu naplánoval. Několik dnů předtím se loučil s některými spolupracovníky. Podle nich měl v plánu zabít i dalšího kolegu.

Foto: Tereza Bulková, Nemocnice Šumperk

Na pokojích nechybí ani nové obklady s dětskými motivy.

Článek

Motivem jeho počínání byla zřejmě slovní šikana ze strany několika havířů. Šlo o Slováka menší postavy, na jehož adresu neustále směřovaly slovní urážky. V osudný den míra trpělivosti přetekla.

"Asi mu hned na začátku směny nedali pokoj. Už to nevydržel, a tak se rozhodl zrovna ten den pomstít," poznamenal jeden z horníků Dolu 9. květen v Horní Suché na Karvinsku, kde se v úterý odpoledne tragédie 500 metrů pod zemí odehrála.

Šikanovaný 42letý Slovák, který měl o devět let mladšího kolegu zavraždit, musel svého soka překvapit. "Zřejmě mu zasadil nečekaně několik ran nožem. Pobodaný horník byl stvořený pro bitky. Když ho někdo v hospodě vyprovokoval, tak se okamžitě rval. Asi útok nožem nečekal," vylíčil jejich kolega.

Dobrý úkryt mu zachránil život

Poté, co jednoho ze svých trýznitelů slovenský horník zavraždil, zavolal nahoru, že v chodbě všechno zkontroloval a už tam nikdo nemusí chodit. Někteří zaměstnanci si myslí, že měl v plánu zabít dalšího horníka, který mu ztrpčoval život.

"Nedovedu si vysvětlit, proč potom, co zabil toho prvního, šel zpátky nahoru tak daleko, aby se tam oběsil," poznamenal spolupracovník. Podle jeho úvahy hledal dalšího nenáviděného havíře. "V chodbě má každý nějaké místečko, kde odpočívá. Ten další kolega spal asi někde dobře zašitý a tak si ho nevšiml," popsal. To, že byl dobře ukrytý, mu vlastně zachránilo život. "Okamžitě si vzal dovolenou," vylíčil zaměstnanec šachty.

Když slovenský horník nenašel dalšího trýznitele, vzal si sám silon a na něm se oběsil. Podle havířů musel svůj čin dopředu plánovat. "S některými si před osudným dnem podával ruku a říkal jim, že už se neuvidí," popsali chvíle před tragédií. "Když se ho ptali, jestli jde na jinou šachtu, tak jim řekl, že ne," dodali.

Kriminalisté zřejmě případ odloží

Policie potvrdila, že horník svého kolegu zabil a pak sám spáchal sebevraždu. Severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková nechtěla motiv jeho jednání konkretizovat. Potvrdila však, že hlavní roli hrály vztahy na pracovišti. Po důkladném prošetření nejspíše kriminalisté celý případ odloží.

Rodiny mrtvých horníků nemají nárok na žádné odškodnění. "I když se to stalo v dole, tak úmrtí nesouviselo s hornickou činností, nešlo o pracovní úraz. Proto nemají nárok na finanční plnění ze strany OKD," uvedla mluvčí firmy Věra Breiová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám