Hlavní obsah

Homosexuál se pokusil znásilnit dívku, podle soudu ji vydíral

Právo, pko
BRNO

Překvapivým rozhodnutím skončilo ve čtvrtek jednání u odvolacího Krajského soudu v Brně. Ten totiž potvrdil trest 350 hodin obecně prospěšných prací pro Libora Matese ze Znojma, který se podle verdiktu sápal s rozepnutým poklopcem na mladou dívku. Potrestán ale nebyl za pokus znásilnění, ale za vydírání.

Článek

 A to i přes jasné vyjádření znalkyně, podle které je homosexuálně zaměřenému muži jediným koníčkem alkohol a utápění se v něm.

Případ se stal na začátku května ve znojemském městském lesíku. Tehdy dvacetiletá dívka si podle svých slov vyšla na procházku, když náhle spatřila muže s rozepnutým poklopcem, který v šeru lesa onanoval. Když muž dívku spatřil, nechal své činnosti a na mladou ženu se vrhl, tlačil ji do houští a rozepínal jí pásek u kalhot. Zoufalý dívčin křik naštěstí zaslechl náhodný kolemjdoucí, který zvrhlíka zahnal.

Mates od začátku tvrdil, že je nevinný a navíc je prý homosexuál. To potvrdila i znalkyně Růžena Hajnová. „Mates, který je absolvent zvláštní školy a frekventant dětského domova, není sexuální deviant. Je to jedinec závislý na alkoholu, jím žije a je už od dětského domova homosexuálně adaptován. Na děvčata si netroufá a ani se o to nesnaží,“ řekla u soudu znalkyně.

Ovlivněn vyrůstáním v dětském domově

Sexuální adaptace v tomto případě znamená, že se muž jako homosexuál nenarodil, ale vyrůstáním a vývojem v prostředí dětského domova v přítomnosti dalších chlapců byl tímto jeho sexuální vývoj výrazně ovlivněn.

Podle Hajnové je vysoce nepravděpodobné, že by se Mates pokusil dívku znásilnit. „Jeho sexualita je navíc v jeho stadiu alkoholismu už utlumena. Protialkoholní léčba nepřichází v úvahu, takže se ve svém životě zdárně upije,“ vyřkla znalkyně nad Matesem ortel.

Soud přesto Matesovu odvolání nevyhověl a potvrdil verdikt Okresního soudu ve Znojmě, který původně žalovaný skutek pokus o znásilnění překvalifikoval na vydírání. „Znalkyně jednoznačně nevyloučila, že by ke skutku mohlo dojít,“ pravil senát v čele s Karlem Hortíkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám