Hlavní obsah

Hokejista Trojovský zlomil strážníkovi čelist, od soudu odešel s podmínkou

Právo, Jan Švábek
Plzeň

Před několika lety měl našlápnuto do prestižní NHL. Teď ale bývalý hokejový bek Matěj Trojovský musel u soudu vysvětlovat konflikt se strážníkem, kterému letos na jaře zlomil čelist. Od Okresního soudu Plzeň-město odešel v pátek s podmínkou.

Foto: Jan Švábek, Právo

Matěj Trojovský (vpravo) se svým obhájcem

Článek

Za násilí proti úřední osobě a výtržnictví 30letému Trojovskému hrozilo tři až dvanáct let vězení. Státní zástupce Michal Klíma žádal v závěrečných řečech pro obžalovaného trest na spodní hranici trestní sazby nebo podmínku, Trojovského obhájce pak podmínku. Soudkyně Miriam Kantorová nakonec Trojovskému uložila tři roky s podmíněným odkladem na dobu čtyř let.

Vyhrotilo se to, nadávali jsme si, tykali jsme si – a pak se stalo to, co se stalo.
odsouzený

Bez čtyř centimetrů dvoumetrový bek, kterého v roce 2003 draftovala Carolina Hurricanes, udeřil strážníka plzeňské městské policie při řešení přestupku jeho přítelkyně Michaely. Ta se svým BMW X5 v noci zaparkovala na chodníku, aby mohla do kufru naložit dárky z oslavy svých čtyřicátin.

Dnes správce nemovitostí Trojovský uvedl, že konflikt vyhrotil jeden z dvojice strážníků urážením jeho partnerky. „Zeptal se mě, jestli je to auto moje, a řekl, že by ho zajímalo, jak jsem si na něj vydělala,“ uvedla žena u soudu. Pak iniciativu převzal její přítel, kterému prý ten den nebylo dobře, protože trpí srdeční arytmií. Ani jeden z nich na oslavě nepopíjel alkohol.

Léčil se dva měsíce

„Míše jsem řekl, ať jde pryč, že se to pokusím vyřešit. Říkal jsem, že v půl jedenácté večer je to nesmyslný přestupek, že na chodníku nikomu nepřekážíme. Vyhrotilo se to, nadávali jsme si, tykali jsme si – a pak se stalo to, co se stalo,“ sdělil Trojovský s tím, že se po strážníkovi reflexivně ohnal reverzním úderem, když ho po odchodu od auta chytil za ruku.

Strážník Martin V. po jedné ráně zavrávoral a skončil na kolenou. Se zlomenou čelistí, uvolněnou horní stoličkou a dalšími zraněními nesměl šest týdnů přijímat pevnou stravu a dva měsíce byl v neschopnosti. S jeho parťákem Milanem H. shodně uvedli, že hokejistovi netykali, že mu nenadávali ani ho nechytili za ruku. „K vlastnictví auta jsme se vůbec nevyjadřovali,“ prohlásil pak poškozený, který se už od Trojovského dočkal omluvy i odškodnění ve výši 200 tisíc korun.

Oba městští policisté žádali po řidičce občanku. Trojovský byl přesvědčen, že s úmyslem jeho partnerku pokutovat. Strážníci to však popřeli. „Od začátku jsme chtěli přestupek řešit domluvou. Jiné varianty se nenabízely,“ oponoval poškozený Martin V. Občanský průkaz prý potřebovali k zapsání přestupku. Druhý ze strážníků přiznal, že nechtěl, aby to vypadalo, že celou noc nic nedělali.

Trojovský je plzeňský odchovanec. Jako mladý odešel do Kanady. V osmnácti letech ho draftovala Carolina Hurricanes, ale zápas nejvyhlášenější hokejové soutěže na světě si na konto nepřipsal. V zámořské juniorské lize WHL patřil k hokejistům s pověstí zlého muže. Tomu často odpovídal i počet trestných minut. Mezi jeho sny tehdy patřilo vyzkoušet si někdy bitku s bitkařem v NHL.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám