Hlavní obsah

Hodiny se nic nedělo, popisují svědci utonutí dětí na jezeře Lhota. Provozovatelé to odmítají

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brandýs nad Labem

Výpovědi svědků čtvrteční tragédie na jezeře Lhota u Prahy, kde se odpoledne utopily dvě sedmileté děti, naznačují, že selhala obsluha koupaliště. Lidé tvrdí, že nejméně dvě hodiny personál areálu nebral v potaz, že nastal problém. Zaměstnanci to ale důrazně odmítají s tím, že začali děti okamžitě hledat, jakmile se o jejich zmizení dozvěděli.

BEZ KOMENTÁŘE: V jezeře Lhota se utopily dvě dětiVideo: Jiří Forman, AKTU.cz

 
Článek

Jedna ze svědkyň události tvrdí, že se děti ztratily zhruba ve 13:00 a pátrání se prý dalo do pohybu až po čtvrté hodině. Sama policie uvedla, že oznámení dostala až ve 14:45, další čas zabrala koordinace samotné akce i fakt, že bylo složité se s rodiči pohřešovaných hochů kvůli jazykové bariéře domluvit.

„Byl problém, abychom po příjezdu na místo zjistili, co se stalo, a kdy a kde byly děti viděné naposledy,” uvedla mluvčí policie Markéta Johnová. „Po hodině byla pátrací akce ukončena s tím, že obě nezletilé děti byly nalezeny bohužel utonulé,” dodala s tím, že do pátrání se zapojily desítky hasičů a policistů.

Obsluha byla liknavá, tvrdí svědkyně

Celé pátrací akci však podle svědků předcházely hodiny liknavého přístupu, a to nejen místního personálu. „Zaslechli jsme to, když jsme byli ve vodě. Vyhlašovali, že se hledají dva sedmiletí chlapci a že na ně čeká maminka,” sdělila Novinkám svědkyně z místa tragédie.

„Takhle to trvalo asi půl hodiny, pak začal někdo ty děti volat vietnamsky. Když už to trvalo přes hodinu a pořád je neměli, tak jsem si říkala, proč neřeknou, aby šli lidé z vody ven, aby se ty děti spíš našly, ať si každý rodič vezme svoje dítě k sobě,” dodala.

S tímto nápadem prý šla do kanceláře koupaliště, kde již byla také další návštěvnice jezera, která je také zdravotnice. Pracovnice kanceláře se ale prý ohradila, ať jí nikdo nemluví do její práce.

„Přijeli jen dva policisté a záchranka, další téměř hodinu se nedělo nic. Opisovali si doklady rodičů, dívali se kolem vody a ty děti hledali víceméně návštěvníci areálu. Teprve potom asi policie zavolala další posily, ale to všechno trvalo strašně dlouho,” dodala žena.

Personál pochybení odmítá

Personál oploceného areálu, kde se platí vstup i parkovné, ale koupání je na vlastní nebezpečí, ale jakékoli pochybení odmítá. „Okamžitě jsme volali policii, záchranku a hasiče, pracovníci a brigádníci také děti hledali, všichni jsme hledali kolem jezera,” řekla Novinkám zaměstnankyně kanceláře Lenka Hamoňová.

Policie pak podle ní nasadila na vodu čluny a také vyzvala návštěvníky, ať jdou na břeh. Přesné časy si prý už vlivem stresové situace nevybavuje, byla ale u toho, když lidé nahlásili ztrátu dětí. To podle ní muselo být později než v jednu odpoledne.

Podnět k pátrání podle ní přišel od cizích lidí, nikoli od rodičů pohřešovaných dětí. Místním rozhlasem ale nakonec vyvolával své potomky také vietnamsky jejich otec a byla přivolána prý také překladatelka.

Policie událost vyšetřuje

Svědectví přímo na místě posbírala i policie, která je nyní podle mluvčí Johnové vyhodnocuje. „Momentálně zjišťujeme příčiny a okolnosti tragédie, samozřejmě zjišťujeme i to, zda nedošlo k nějakému pochybení,” dodala.

Dvě sedmileté děti vietnamské národnosti se rodičům ztratily ve čtvrtek odpoledne. Dlouho nebylo zřejmé, zda se nacházejí ve vodě, či na souši. Pátrací akce nakonec potvrdila, že oba chlapci utonuli. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám