Hlavní obsah

Hned po obžalobě se přiznal ke třem vraždám

Právo, Novinky, Pavel Orholz
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Třiadvacetiletý Jaroslav Hejna z Milevska se ve čtvrtek přiznal ke třem vraždám, ze kterých ho pár minut předtím obžaloval státní zástupce Barnabáš Liška. Druhý obžalovaný, jedenatřicetiletý Marek Dohnal, před senátem vypověděl, že Hejnovi pomáhal zakopávat dvě mrtvoly.

Foto: Jan Záliš

Dřevěný most do zahrady je dílem architekta Dušana Jurkoviče

Článek

Obžaloba viní oba muže z toho, že kolem 20. září 2003 zastřelili mezi Božeticemi a Vlksicemi u Milevska třiačtyřicetiletého Vietnamce a zakopali ho v lese. Ukradli mu řetízek a dva mobilní telefony.

Dále zabili i třicetiletého podnikatele v Hejnově chalupě v Božeticích a potom ho zakopali u říčky Smutná. Odcizili mu řetízek, mobilní telefon a dvacet tisíc korun. Sám Hejna podle obžaloby ještě v listopadu zavraždil dvěma ranami do týla sedmačtyřicetiletého muže v jeho pražském bytě a sebral mu zlatý prsten, dvě repliky starožitných hodin a mobilní telefon.

Hejna odmítl vypovídat, Dohnal se vymlouval

Dohnal popsal obě vraždy. Prý přišel, až když byli oba muži mrtví. "Hejna mi napsal esemesku, abych za ním přijel na místo za Božeticemi. Když jsem dorazil, seděl v autě a kousek dál na mezi leželo tělo mrtvého muže. Kouřil a tvrdil, že to nechce řešit. Pak jsme se však rozhodli, že to tělo tam nemůžeme jen tak nechat, vrátili jsme se a zakopali ho," vzpomínal Dohnal.

Doplnil, že o mrtvém muži vůbec nic nevěděl a až když na chatě pálil jeho doklady, dověděl se z nich, že se jedná o Vietnamce. Také při druhé vraždě přišel Dohnal údajně až po činu. "Nevěřil jsem, že by se něco takového mohlo opakovat, ale přijel jsem na chalupu a viděl, že je tam o jeden vůz víc. Jarda stál na verandě a potom mě vzal dovnitř do sklepa. Ležel tam mrtvý muž. Znovu říkal, že se o tom nechce bavit," řekl Dohnal.

Tvrdil, že o zisku z vražd nic neví - jen prodal mobilní telefon, když si to Hejna přál. Po druhé vraždě se oba muži už moc nestýkali, ale telefonovali si.

"Hejna mi volal z Prahy a ptal se, jak by to měl udělat, kdyby měl někoho zneškodnit. Věděl, že dělám u bezpečnostní agentury, ale zrovna tohle určitě neznám. Poradil jsem mu to, co jsem viděl v televizi, že nejzranitelnější je asi zadní část hlavy," vysvětloval Dohnal s tím, že čekal určitě něco nešťastného, ale vraždu předvídat nemohl.

Oběma obžalovaným hrozí za trestný čin vraždy až patnáct let vězení nebo výjimečný trest. Soudní přelíčení bude pokračovat v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám