Hlavní obsah

Hlinka jel před nehodou stovkou

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LITVÍNOV

Rychlostí něco málo přes sto kilometrů za hodinu jel 16. srpna loňského roku před tragickou dopravní nehodou na výpadovce z Karlových Varů do Prahy hokejový trenér Ivan Hlinka. Právu to v pátek řekl advokát Hlinkovy manželky Liběny Jiří Polanský s odvoláním na znalecký posudek.

Foto: Barbora Machová
Článek

"Měl jsem možnost nahlédnout do znaleckého posudku z oblasti dopravy. Všechny ty spekulace, že jel sto šedesát, nebo dokonce sto osmdesát, jsou nesmysl. Takovou velkou rychlostí podle posudku totiž vůbec nejel. Údajně to bylo něco lehce nad sto," uvedl Polanský, který si nepamatoval, jak rychle jely oba vozy v době nehody. "Ty rychlosti byly pochopitelně mnohem nižší, protože oba řidiči brzdili, co mohli," uvedl advokát.

Polanský dále uvedl, že se oba řidiči před nehodou mohli poprvé vidět při vzájemné vzdálenosti sto čtrnácti metrů.

"Z mého pohledu je jediným viníkem nehody řidič avie František Veleta, který nedal při odbočování vlevo přes plnou čáru přednost v jízdě," dodal Polanský. Veleta je obviněný z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti.

Obhájce řidiče avie: Variant je více

S posledním dosud chybějícím posudkem z oblasti dopravy se v pátek seznámil také Veletův obhájce Jaroslav Krůšek. "Znalecký posudek jednoznačně nevypovídá o tom, zda je Veleta za nehodu vinný, či nikoliv," uvedl Krůšek a pokračoval: "Stejně tak neodpovídá jednoznačně, v jakých rychlostech se obě vozidla střetla. Posudek nabízí několik variant propočtů. Ve variantách je rovněž rychlost Ivana Hlinky před nehodou. Jaká byla rychlost jeho superbu ve chvíli, kdy se oba řidiči na silnici poprvé viděli, nelze dost dobře a přesně určit," tvrdil Krůšek narozdíl od Polanského.

Krůšek ale vzápětí dodal: "Zatím nemám na poslední znalecký posudek z oblasti dopravy svůj pevný názor. Jedná se totiž o poměrně rozsáhlý posudek."

Spis chce vyšetřovatel nehody Rostislav Korb předat státnímu zástupci do poloviny února. Státní zástupce pak rozhodne, zda Veletu obžaluje nebo zda zruší jeho obvinění. Podle Korba je nepravděpodobné, že by byl případ přehodnocen jako přestupek.

Reklama

Související témata:

Související články

Komise: nemocnice u Hlinky nepochybila

Bez pochybení postupovala při léčbě a pokusech zachránit život hokejového trenéra Ivana Hlinky karlovarská nemocnice a záchranka po jeho autonehodě 16. srpna...

Výběr článků

Načítám