Hlavní obsah

Hlavní míchač otráveného alkoholu se přiznal, pak to ale zapřel

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Otřesné svědectví vyplouvá na povrch v metanolové tragédii. Předseda senátu Radomír Koudela ve čtvrtek četl během hlavního líčení aféry s otráveným alkoholem u Krajského soudu ve Zlíně výpověď hlavního míchače Rudolfa Fiana z období krátce po jeho zadržení policií.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zleva Rudolf Fian, Jiří Vacula, Tomáš Křepela a Robert Sedlařík u Krajského soudu ve Zlíně.

Článek

Tehdy se kriminalistům ke smíchání smrtící látky a jejímu dalšímu využití doznal. O půl roku později, při změně svého obhájce, však výpověď značně pozměnil. Nyní tak společně s obžalovaným Tomášem Křepelou u soudu tvrdí, že hlavnímu distributorovi Jiřímu Vaculovi prodali nemrznoucí směs určenou do ostřikovačů, a ne látku na výrobu lihovin.

Důkaz pro obžalobu

Fianova původní výpověď je však společně s Vaculovým doznáním jedním z hlavních důkazů, na kterém staví obžaloba.

Dozvěděl jsem se, že škodlivé účinky metanolu se dají neutralizovat smícháním s čistým etanolem v poměru 1:1
Rudolf Fian

„Během zaměstnání jsem se dozvěděl informaci, že škodlivé účinky metanolu se dají neutralizovat smícháním s čistým etanolem v poměru 1:1. Nestudoval jsem k tomu žádnou literaturu ani články na internetu. Prostě jsem se o tom dozvěděl,“ vypověděl na podzim 2012 Fian. S touto myšlenkou žil téměř půl roku, než ji zrealizoval.

„Neznal jsem osobně nikoho, kdo by takový postup aplikoval. Ale chtěl jsem to vyzkoušet. Asi koncem léta (roku 2012) jsem začal chodit za panem Křepelou, aby mi prodal nějaké množství metanolu. Nejprve odmítal, že z toho bude průser,“ sdělil Fian kriminalistům 21. září 2012, necelý týden po svém zadržení. Sám zpočátku smíchal malé množství směsi a na zkoušku ji dovezl svému známému Jiřímu Vaculovi.

„Obchodoval s lihem. Chtěl jsem, aby zjistil, zda je takto získaná směs v pořádku a zda by o ni měl zájem. Zda je použitelná k výrobě alkoholu na trhu. Pan Vacula mi po nějaké kratší době sdělil, že je to v pořádku, že by to šlo,“ uvedl ve své výpovědi. Vaculovi však neřekl, že směs obsahuje metanol.

„Jen jsem mu řekl, že tam nějaké sračky jsou. Přesné složení jsem neudával. Nechtěl jsem, aby to věděl. Když se chcete dostat na trh a zbohatnout, tak takové věci neříkáte. Každý by vás obešel a dělal by si to sám,“ řekl Fian.

Náklady na litr směsi 42,50 koruny

Někdy ve druhé polovině srpna 2012 začal mít Vacula o směs zájem, Fian se proto podle své výpovědi obrátil se žádostí o prodej metanolu na Křepelu, který tuto látku využíval k výrobě nemrznoucí směsi.

„Když jsem na něj tlačil, aby mi ho prodal, tak svolil. Od konce srpna po dobu čtrnácti dnů mi pan Křepela dal postupně celkem pět tisíc litrů metanolu. Dohoda byla taková, že až vydělám nějaké peníze, že mu to zaplatím. Opatřil jsem si i etanol ke smíchání, a to od překupníků na černém trhu. Také jsem za to neplatil. Předpokládal jsem, že nějaké zboží prodám Vaculovi a z toho se zaplatí má investice,“ popsal hlavní míchač, který pracoval v Křepelově firmě Carlogic zabývající se autokosmetikou coby obchodní zástupce.

Za metanol měl Křepelovi vyplatit asi 10 korun za litr. Za etanol to dělalo 75 korun za litr. „Pan Křepela mi s tím pomáhal,“ přiznal Fian, který zároveň kriminalistům potvrdil, že směs namíchal kvůli svému majetkovému prospěchu.

„Smícháním jsem získal jeden litr tekutiny, která v přepočtu s náklady, které jsem musel vynaložit, stála 42,50 koruny. Moje představa byla, že litr této směsi poté prodám Vaculovi. Přicházel v úvahu jedině on, nikoho jiného neznám. A to za částku 55 korun za litr,“ spočítal Fian ve výpovědi.

Zemřelo padesát lidí

Směs poté Vacula od Fiana s Křepelou skutečně odebral, a to v množství 10 tisíc litrů. Pak tato smrtící látka při dalších úpravách a ředění s vodou zamířila přes další míchače a menší distributory ke koncovým konzumentům.

Po požití metanolového jedu zemřelo na otravu padesát lidí, desítky lidí utrpěly těžkou újmu na zdraví. U Krajského soudu ve Zlíně se zpovídá deset z celkem 31 obžalovaných aktérů metanolové tragédie, kteří mají podle kriminalistů do konce roku na svědomí 38 lidských životů.

Čekal na policii

„Pan Vacula mi neřekl, k čemu výše uvedenou směs potřebuje. Věděl jsem ale o obchodu s lihem. K osobě pana Křepely ještě uvádím, že mě upozorňoval, že s takovou dispozicí s metanolem ještě může být problém. Že se může něco stát. Křepela věděl, jakou směs vezeme Vaculovi,“ poznamenal Fian ve své výpovědi.

Fian rovněž popsal, jak mu bylo ve chvíli, kdy se začaly ve větším měřítku objevovat případy otrav metanolem a první úmrtí. „Řekl jsem si, že by to musela být obrovská náhoda, že by se v jeden čas objevili dva takoví pitomci, kteří by míchali takovou směs.“ Vacula se poté snažil vrátit Fianovi zhruba 4400 litrů této směsi do Opavy.

„Bylo to asi dva nebo tři dny před mým zadržením. Pan Křepela mi sice nadával, že mu zničím firmu. Nakonec jsme se ale dohodli. S panem Křepelou jsme nádoby naložili v jeho firmě a pomohl jsem to panu Křepelovi zdenaturovat. Nevím, co jsme do toho lili, bylo to ale relativně malé množství. Byla to tekutina tmavé barvy,“ dodal ve výpovědi Fian. Poté už podle svých slov jen čekal, kdy se u něj objeví policie.

„Je mi to moc líto”

„Nevím, co na to říct. Kdybych věděl, co se může stát, že se látka zřejmě nezneutralizuje, tak bych do toho nikdy nešel. Je mi to moc líto.“ Tuto výpověď podal na policii 21. září 2012. Obdobně hovořil i 19. října téhož roku. O půl roku později, 29. dubna 2013, však začal tvrdit, že dvě předešlé výpovědi učinil pod psychickým nátlakem vyšetřovatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám