Hlavní obsah

Hlasy mu říkaly „musíš zabít”. Podle znalce je nebezpečný

Právo, Petr Marek
Ostrava

Výslechem soudního psychiatra pokračovala ve středu před senátem olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě kauza Petra Mikulky (26) z Bruntálu, který čelí obžalobě z brutální vraždy sedmačtyřicetiletého muže. Za hrůzný čin, který spáchal v opilosti, mu hrozí 20 let vězení, případně i výjimečný trest doživotí. Jednání bylo kvůli neúčasti svědků odročeno. Pokračovat bude 20. října.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Petr Mikulka u souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Mladík u soudu využil svého práva a nevypovídal. K vraždě se ale přiznal policistům v přípravném řízení.  Zdůvodnil ji tehdy tím, že slyšel hlasy, které mu říkaly: „Musíš zabít.“

Podle psychiatra v době činu byl ve stavu středně těžké opilosti, přičemž jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti byly snížené. „V kombinaci s jeho diagnózou, má poruchu osobnosti projevující se zejména nízkým intelektem, a závislostí na alkoholu a dalších návykových látkách má narušeny některé části mozku, což se projevuje v rozumových schopnostech a slabomyslností,“ uvedl znalec.

Pobyt obžalovaného na svobodě pak označil za nebezpečný s tím, že pro něj navrhuje zabezpečovací detenci. „Jeho předchozí protialkoholní a psychiatrická léčba, kterou v minulosti absolvoval, nevedla k efektu. Jeho agresivita naopak stoupá,“ vysvětlil znalec.

Ubodal ho na párty

Podle obžaloby se vše událo v blíže neurčené době z 21. na 22. prosince loňského roku na párty pěti osob v zahradním domku v místní části Olomouce Chválkovicích. Mikulka, který žil v olomouckém azylovém domě, po předchozí hádce a v opilosti nešťastníka fyzicky napadl.

Nejprve ho pěstmi surově mlátil do krku a hlavy. Poté ho do stejných míst s velkou intenzitou kopal. Vzápětí vzal v chatce volně odložený nůž a nešťastníka mimo jiné bodl do pravého stehna a pak mu zasadil další rány zejména do oblasti krku.

Později ho z chatky vytáhl s pomocí další osoby ven, kde v útoku pokračoval. Znovu ho kopal, dusil a nožem bodal. Napadený utrpěl mnohačetná vážná zranění, z nichž většina mu podle znalců mohla způsobit smrt, přičemž bezprostřední příčinou úmrtí bylo vykrvácení po bodné ráně do stehna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám