Hlavní obsah

Havárie: policie nemá testy DNA

Právo, Luděk Fiala
PRAHA

Detektivům, kteří vyšetřují nejzávažnější trestné činy, jakými jsou vraždy nebo znásilnění komplikuje práci jarní havárie vody a nedostatek chemikálií, což paralyzovalo přístroj na analýzy DNA. Kriminalistický ústav výsledky expertiz dodává až po několika měsících místo obvyklých několika dnů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká potíže s expertízami připustila, podle ní je na vině jarní havárie vodovodního potrubí, která zatopila přístroj Labus, na kterém se analýzy DNA dělají. Další odklady má prý na svědomí nedostatek potřebných chemikálií.

„Dříve dělal Kriminalistický ústav testy DNA do týdne, vážné případy do dvou dnů. Teď je nedělá vůbec. U některých činů, jako je třeba znásilnění, je přitom test DNA nejdůležitější důkaz,“ řekl kriminalista, který si nepřál být jmenován. Podle něj se zastavilo také porovnávání nalezených vzorků s databází DNA lidí, kterým už byly vzorky odebrány. To je přitom způsob, kterým policisté objasní mnoho trestných činů spáchaných recidivisty.

Vytopená laboratoř zbrzdila vyšetřování

Laboratoř Kriminalistického ústavu v Bartolomějské ulici v Praze na jaře vytopila voda z prasklého vodovodního potrubí. Vodou zasažený přístroj Labus byl na měsíc a půl zcela odstaven. Vyšetřovatelé, kteří potřebovali k objasnění případu test DNA, měli buď smůlu, nebo se museli obrátit na soukromé firmy.

„Trvalo kolem dvou měsíců, než se laboratoř zase zprovoznila. Od té doby doháníme ten skluz, který nastal,“ potvrdila Právu mluvčí kriminalistů Pavla Kopecká. Podle ní se kvůli nefunkčnímu přístroji lhůty dodání vyhodnocených vzorků DNA prodloužily.

Podle zdrojů z kriminálky se však lhůty protahují až na rok, což může objasňování některých trestných činů výrazně zbrzdit.

„Ti lidé, kteří tam pracují, nyní dělají nad výši svého příjmu a pracovní doby tak, aby to dohnali. Vyšetřování by se nemělo zdržovat tak, aby to dělalo nějaký extra problém,“ uvedla Kopecká.

Lhůty se podle ní prodloužily, ale informace o ročním termínu vyhotovení expertizy považuje za extrémní. „Záleží na konkrétním případě, kdy byla žádost podána. Je fakt, že pokud to bylo zrovna v kritické době, tak samozřejmě může čekat. Obecně lhůtu nelze říci,“ uvedla Kopecká.

Docházejí zásoby potřebných chemikálií

Druhou brzdou při zhotovování analýz DNA je nedostatek materiálu, který je k provedení expertízy potřeba. Dodavatel, od kterého Kriminalistický ústav suroviny odebíral, je přestal vyrábět a experti nyní mají k dispozici pouze zbytky zásob.

Nový dodavatel vzešel v létě z výběrového řízení a teprve během následujících dní by od něj měla přijít první dodávka.

Reklama

Výběr článků

Načítám