Hlavní obsah

Hasiči zachránili před velkou vodou 175 lidských životů

Hasičům na Moravě a v Čechách se podařilo při povodních zachránit život 175 lidem, s pomocí policistů a obecních pracovníků pak evakuovali 867 občanů. Informovala o tom mluvčí Hasičského záchranného sboru Ivana Svitáková. Podle ní však čísla nemusí být úplná.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Do boje se záplavami se zapojily stovky profesionálních i dobrovolných hasičů.

Článek

Povodně od poloviny minulého týdne postihly Moravskoslezský, Olomoucký, Zlínský, Jihočeský, Královéhradecký a Plzeňský kraj a vyžádaly si 13 životů. Mezi nimi byl i dobrovolný hasič z obce Vlčice na Jesenicku.

Při záchraně a evakuaci přitom museli hasiči používat jen čluny, lana k brodění a těžkou mobilní techniku, protože vrtulník nemohl kvůli špatnému počasí vzlétnout. Celkem zasahovalo 31 jednotek hasičského záchranného sboru a 122 jednotek dobrovolných hasičů. Konkrétně to bylo 620 profesionálních a 1511 dobrovolných hasičů. Na pomoc jim přišlo i 605 vojáků, uvedla Svitáková.

Poté, co opadla povodňová vlna, hasiči spolu s vojáky v postižených oblastech čerpali vodu, budovali a zpevňovali hráze, odstraňovali popadané stromy a další naplaveniny z řek, nádrží a komunikací a zajišťovali demolice zničených objektů. Vedle toho postiženým zajišťovali nouzové zásobování a vysoušeče. Na Moravu jich od Hasičského záchranného sboru putovalo podle Svitákové 1170.

Mluvčí uvedla, že v souvislosti s povodněmi byla republice nabídnuta pomoc ze strany Švýcarska, Polska, Slovenska, Maďarska, Francie a Ruska. "Ve všech případech byla pomoc s poděkováním odmítnuta, protože síly a prostředky ČR na likvidaci postačují," informovala mluvčí s tím, že od pondělí bude v postižených oblastech na odstraňování následků záplav nadále pracovat 60 požárních jednotek denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám