Hlavní obsah

Hasiči ve větru bojovali s požáry v Hostýnských vrších

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva kopce v Hostýnských vrších hořely v noci na čtvrtek mezi obcemi Rajnochovice a Podolí. Hasiči vyhlásili první, druhý a po chvíli i třetí stupeň poplachu, povoláno bylo patnáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů z okolí.

Požár porostu v Hostýnských vršíchVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Krátce po osmé hodině večerní přijalo krajské operační středisko hasičů oznámení o požáru lesní školky o rozloze 100x100 metrů nad obcí Podolí na Vsetínsku. Postupně byly na místo vyslány profesionální i dobrovolné jednotky hasičů z nejbližšího okolí,“ popsala první minuty události, jejíž úplná likvidace zabere několik dnů, mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Hasiči likvidují požár porostu v Hostýnských vrších

Vzhledem k silnému větru se oheň šířil do okolí a postupně narostl do několikanásobných rozměrů. Během chvíle přeskočil i na druhý kopec. Hasiči tak museli zasahovat na dvou místech současně. Oba požáry likvidovala více než stovka záchranářů.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Hasiči likvidují požár porostu v Hostýnských vrších

Plameny se v prudkém větru šířily při zemi, a to po holé stráni, která byla čerstvě vymýcena kvůli kůrovcové kalamitě.

„Bylo tu několik ohňů při pálení klestí, ale lesní dělníci nikde. Je to nerozum, pálit větve, když má takto fučet,“ uvedl jeden z hasičů. „Pálení klestí nechali absolutně bez dozoru. Odešli odpoledne po skončení šichty a víc je nezajímalo,“ dodal další z hasičů, který likvidoval plameny až do čtvrtečního rána.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Hasiči likvidují požár porostu v Hostýnských vrších

Ve vykáceném porostu se mohou skrytá ohniska plamenů vyskytovat i týden. Postupují nejen hrabankou těsně pod povrchem, ale hlavně kořenovým systémem. Celková likvidace požáru tak potrvá minimálně několik dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám