Hlavní obsah

Hasiči poseděli s kolegou. Za chvíli je volali k nehodě, při níž muž zahynul

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českolipsko

Zvláštní byl zásah u čtvrteční tragické nehody na Českolipsku pro hasiče z Dubé. Uvnitř nákladního vozu, na který spadl strom vyvrácený větrem, totiž zahynul jejich kolega, člen jednotky dobrovolných hasičů z nedalekých Holan. S ním ještě nedlouho předtím poseděli.

Foto: Facebook SDH Holany

Vichr a vyvrácený strom na Českolipsku znovu zabíjely. Při neštěstí zahynul ve čtvrtek dobrovolný hasič Pavel Guštan.

Článek

K nehodě došlo na silnici I. třídy mezi Dubou a Jestřebím. Poryv větru vyvrátil vysoký topol, který zdemoloval kabinu projíždějícího nákladního auta. [celá zpráva]

Uvnitř seděl třiapadesátiletý Pavel Guštan, člen jednotky dobrovolných hasičů v obci Holany. „Mně je padesát, jemu bylo třiapadesát a znali jsme se zhruba od mých deseti let,“ popsal Jaroslav Hoza, velitel hasičů z Dubé.

Právě u nich byl Guštan předtím na návštěvě. Společně poseděli, pak Guštan odjel a nedlouho poté povolali hasiče k nehodě auta, na které spadl strom.

„Byli jsme na místě jako první a těžko popsat okamžik, když jako oběť tragédie vidíte někoho, s kým jste si před chvíli povídal,“ hledal slova Jaroslav Hoza.

Foto: HZS Libereckého kraje

Nabouraný nákladní vůz

Nejde o první případ

Není to poprvé, co na Českolipsku zabíjel silný vítr. V lednu 2007 zahynul během řádění orkánu Kyrill na Českolipsku také hasič. Tehdy sedmatřicetiletého Dušana Lipovského, člena profesionální jednotky z České Lípy, zavalil padající strom vyvrácený náhlým poryvem větru.

Pavel Guštan, čtvrteční oběť vichru, byl milovníkem aut, v jednotce v Holanech se staral o zásahovou tatrovku.

„Při každém výjezdu tu budeš s námi, budeš v našich srdcích a každý si na tebe vzpomene, až uvidí naši tatru, do které jsi vložil kus svého srdce,“ napsali Guštanovi kolegové z holanské jednotky na sociální síť.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám