Hlavní obsah

Hasiči dostali pod kontrolu požár u Špindlerovy boudy

Právo, Novinky, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠPINDLERŮV MLÝN

Požár vedlejší budovy krkonošské Špindlerovy boudy, který vypukl v pátek ráno, se podařilo dostat pod kontrolu okolo 13:00. Hasiči předpokládají, že během odpoledne se obnoví dodávka elektrického proudu do okolních bud. Během likvidace požáru museli vypojit elektrorozvodnu.

Foto: Vladimíra Krejčí

„Čekám, až konečně přijdou mladí a vystřídají mě,“ říká klempíř Jaroslav Rataj.

Článek

Hasiče, kteří vyrazili ke Špindlerově boudě, ležící zhruba 1200 m nad mořem, zastavily ráno sněhové závěje, místy až dva a půl metru vysoké. Zavátou cestu k horské boudě musela nejprve prorazit sněžná fréza.

"Podařilo se to zprůjezdnit před devátou hodinou," přiblížil šéf špindlerovských silničářů Miloslav Tomíček. Podle informací Práva zasahuje na místě požáru zhruba osm hasičských sborů z oblasti Trutnovska.

Hasiči, kteří uvízli v kopci pod Špindlerovkou, museli ručně donést hadice do půl kilometru vzdálených objektů, na jejichž hydranty hadice připojili. "Nezřídka šlo o 400 metrů," řekl zasahující hasič Milan Růžička ze Špindlerova mlýna. Lidé z ubytovny, patřící ke Špindlerovce, stačili hořící objekt včas opustit. "Evakuovat jsme museli pouze několik psů. Turisté se soustředili v hlavní budově Špindlerovky. Podle mých informací k žádnému zranění nedošlo," upřesnil Růžička.

Předběžná škoda 2 milióny

"Pokud vím, hoří to pěkně. Poláci, s nimiž hasiči ze Špindlerova Mlýna a Vrchlabska tvoří synchronizovanou záchrannou jednotku, nedorazili, protože jim to znemožnila zavátá cesta na polské straně Krkonoš," podotkl Tomíček. Kouř je vidět až ve Špindlerově mlýně, vzdáleném zhruba osm kilometrů.

V budově bydleli zaměstnanci hotelu Špindlerova bouda, kterých je asi dvacet. Za strachu před šířícími se plameny vyskákali někteří z oken a nestačili se ani obléknout. Městský úřad ve Špindlerově Mlýně chce pro ně uspořádat sbírku na osobní věci.  

Pravděpodobnou příčinou požáru by mohl být pokus rozmrazit vodovodní trubky letlampou. Předběžná škoda je vyčíslena na 2 milióny korun. Majitel hotelu je v současnosti údajně na dovolené na Kanárských ostrovech.

Reklama

Výběr článků

Načítám