Hlavní obsah

Hackeři ošálili švýcarskou banku, peníze prali v Plzni

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňští policisté zabodovali na mezinárodní scéně v boji proti kybernetické kriminalitě v bankovním sektoru. Podařilo se jim rozkrýt poslední článek hackerského útoku na švýcarskou banku Falcon Private Bank, do jehož internetového bankovnictví se loni kdosi naboural a jednoho z jejích klientů připravil o téměř dva milióny korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Švýcarská prokuratura případ v březnu odložila s tím, že se nepodařilo identifikovat pachatele. Tamní vyšetřovatelé ale zjistili, že peníze byly převedeny na konto v České republice. A právě tento dílčí poznatek stačil českým kriminalistům, aby odhalili člověka, který měl peníze proprat.

Obviněná měla směnou za bitcoiny zastřít podvodný původ peněz
Hana Rubášová, policejní mluvčí

Podle informací Práva nyní zahájili trestní stíhání 27leté jednatelky společnosti Pourmabenie, s. r. o., Kateřiny S., na jejímž účtu peníze ze švýcarské banky skončily. „Obvinili jsme ji z legalizace výnosů z trestné činnosti,“ potvrdila Právu plzeňská policejní mluvčí Hana Rubášová.

Podle ní dotyčná žena na sebe nejprve převedla společnost, která nevykazovala žádné podnikatelské aktivity, a založila si tři firemní účty, na něž bylo možné převést částky v zahraniční měně.

„Na jeden z nich pak byla připsána částka přes sedmdesát tisíc amerických dolarů, které obviněná žena týž den převedla na svůj účet, a poté se peníze postupně pokusila směnit za bitcoiny,“ uvedla Rubášová s tím, že ženě se podařilo nakoupit kryptoměnu jen za 350 tisíc korun.

„Zbytek platby pozastavil Finanční analytický útvar ministerstva financí,“ dodala.

Z výsledku šetření švýcarské prokuratury vyplynulo, že hackeři překonali bezpečnostní systém a dostali se do režimu, kdy se mohli tvářit jako klient banky a dávat platební příkazy.

Jak Právo zjistilo, na účet Kateřiny S. byla připsána platba od společnosti Sunland Resort Corp ruského podnikatele Leonida S., a to na základě falešné faktury za koupi starožitností. Právě díky tomu, že transakce probíhala v zabezpečeném systému, banka už pravost listin nijak neověřovala.

„Obviněná žena měla směnou za bitcoiny zastřít podvodný původ peněz,“ sdělila dále policejní mluvčí. Naznačila, že žena jednala zřejmě na pokyn jiných osob. „Při výslechu ale odmítla vypovídat,“ dodala Rubášová s tím, že policistům se podařilo zajistit půldruhého miliónu korun, které vrátili švýcarské bance. Ta totiž už dříve poškozeného klienta odškodnila.

Firmy v exekuci

Podle údajů z obchodního rejstříku má Kateřina S. na sebe napsáno dalších pět firem, jež nevykazují žádné aktivity a všechny jsou v exekuci. Za vznikem společnosti Pourmabenie, na jejíž účet dorazily peníze ze Švýcarska, stál v roce 2015 Martin C.

Právo zjistilo, že jde o bílého koně, který tvrdí, že ho k založení firmy přemluvili dva neznámí muži. Ti také za něj o rok později vyřídili převod firmy na obviněnou ženu.

Poškozená banka patří mezi nejstarší peněžní domy ve Švýcarsku. Podle aktuálních informací disponuje aktivy ve výši 220 miliard korun. V roce 2016 podal švýcarský úřad pro dohled nad finančním trhem podnět tamní prokuratuře k zahájení trestního řízení kvůli podezření na nedostatky ve vnitřní organizaci banky, v důsledku čehož banka nemohla zabránit možným trestným činům ze strany fyzických osob.

Podle bezpečnostního analytika Tomáše Rosy jsou stále ještě ohromné rozdíly mezi bezpečnostní úrovní jednotlivých bank. „Směrem na západ od nás bývá situace dokonce horší z toho důvodu, že některé dlouhodobě etablované banky nezvládly úplně dobře přechod na digitální procesy a v tomto směru ještě příliš neinvestovaly do zabezpečení proti kybernetickým útokům,“ uvedl Rosa.

Reklama

Výběr článků

Načítám