Hlavní obsah

Gross: při odkladu zákona policisté masově odejdou

Právo, dan, vč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vlna odchodů příslušníků bezpečnostních složek hrozí podle premiéra Stanislava Grosse, pokud by nezačal od Nového roku platit nový služební zákon. Ten počítá s růstem platů, odchodného i výsluh pro policisty, hasiče či celníky, ale zpřísňuje i podmínky pro tyto profese.

Foto: management Jaroslava Svěceného
Článek

Gross se opírá o předpoklad, že v době nejistoty kolem zákona se desítky tisíc policistů rozhodnou odejít a dostanou tak peníze na základě dosavadní úpravy.

Když ten zákon nebude, všichni si zítra podají podle zákona žádost o uvolnění ze služebního poměru, pak budeme těmto lidem platit odchodné a renty," řekl včera premiér v České televizi.

O odložení nového zákona o dva roky se pokouší šéf lidovců Miroslav Kalousek. Jeho první pokus minulý týden ztroskotal. Podruhé se o něm bude hlasovat zřejmě v listopadu. Kalousek argumentuje, že růst policejních platů v průměru o osm tisíc zároveň zvýší nápor na státní kasu kvůli zvyšování výsluh. Podle šéfa lidovců budou policisté dostávat luxusní penze, vyšší než je průměrný plat v zemi.

Gross obviňuje Kalouska z populismu

Gross v neděli označil Kalouskovu snahu za "ubohý populismus". Spor o platy policistů tak přímo vstoupil do předvolebního boje vládní koalice. "Pan Kalousek si z toho udělal politikum a doufá, že z toho nachytá nějaké předvolební body," řekl premiér novinářům. Dodal, že Kalousek nemá moc témat, o kterých může hovořit. "Tak si prostě vždycky nějaké vybere a snaží se z něj dělat celospolečenské téma," uvedl Gross.

Premiér upozornil, že podle dosavadního zákona, který prosadila už Klausova vláda v roce 1994, má nárok na výsluhu a odchodné každý, kdo je u policie nejméně 10 let, tedy zhruba 60 procent příslušníků bezpečnostních sborů. Pokud by se tito příslušníci rozhodli odejít, znamenalo by to kromě destabilizace bezpečnostních složek, také větší nároky na státní rozpočet.

KSČM zatím neví

Komunisté zatím podle předsedy Miroslava Grebeníčka nevědí, zda Kalouskův návrh podpoří. "Když vláda bude respektovat požadavky zemědělců, když jim ještě dá přímé platby ve výši tří miliard, můžeme se tou otázkou zabývat," naznačil včera v ČT Grebeníček v diskusi s Grossem.

Podle Grebeníčka je však v tuto chvíli Kalouskova snaha jen "účelová předvolební demagogie". Většina komunistů minulý týden hlasovala proti Kalouskově snaze odložit platnost zákona. Místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny a šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý uvedl, že jeho strana je připravena podpořit Kalouskovu novelu. Podle jeho slov boj o platy policistů lidovci a ODS prohráli s formací, kterou tvořili "sociální demokraté, komunisté a pan poslanec Kořistka".

Kalousek: renty musíme změnit

Kalousek chce proto odchodné "alespoň" zredukovat novelou služebního zákona ještě před 1. lednem 2005, než služební zákon nabude účinnosti. Jinak se umožní policistům, kteří již dál nechtějí sloužit, po tomto datu odejít s luxusními rentami a vysokým odchodným. Renty v této výši by se jim pak musely vyplácet do konce života, uvedl Kalousek v televizi Nova.

Návrh na snížení odchodného i výsluhového příspěvku policistům chystá sice předložit ministerstvo financí, ale až na jaře 2005. To by snížilo dopady zákona teprve od roku 2006. Podle Kalouska ale opožděná novela zákona problém nevyřeší, protože těm, kteří odejdou, luxusní renty nepůjde zpětně odebrat.

"Policisté, kteří chtějí odejít ze služby hned po účinnosti služebního zákona, by získali daleko větší výhody než ti, kteří chtějí dále sloužit. Doplatili by na to i daňoví poplatníci, kteří by takové výhody museli hradit.

Teď ještě máme šanci říct, že jsme udělali chybu, 1. ledna sklapne past," varoval Kalousek. Dodal, že kdyby se podařilo odložit účinnost služebního zákona, je možné uvažovat i o tom, že by se policistům, hasičům a vězeňským dozorcům přidalo méně, například 13 procent. To by vyšlo na čtyři miliardy. "Pořád to je hezký nárůst a čtyři miliardy by zbyly na jiné priority," uvedl Kalousek.

Gross ale reagoval, že do konce roku se úprava už nestihne. "Kolega Kalousek přece musí vědět, že ten zákon se nedá projednat do konce tohoto roku. Kdyby to myslel upřímně, tak ten zákon předložil před tři čtvrtě rokem," podotkl Gross. Kalousek se ale ohradil. "Snažil jsem se tento zákon korigovat, změnit, odložit rok a půl zpátky. Dlouho jsem si myslel, že na koaličních jednáních zvítězí rozum," reagoval Kalousek. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám