Hlavní obsah

Gang zlodějů si zakládal na rychlosti a kradl na zakázku

Právo, Tereza Sýkorová
Brno

Dvanáct prokázaných vloupání po celé Moravě a ukradené zboží v hodnotě téměř dva a půl miliónu korun. Takovou bilanci má na vědomí čtveřice mužů z Olomouckého a Zlínského kraje, kterou v říjnu dopadli kriminalisté. Pachatelé ve věku od 19 do 38 let se vyznačovali velkou rychlostí prováděných vloupání.

Článek

Od října loňského roku do letošního září skupina vykradla několik prodejen. „Zajímali se o zboží, které si trh zrovna žádal,“ uvedl Jindřich Kučera z krajské kriminálky. Podle zakázky si zloději pokaždé vytipovali prodejnu, našli vhodnou dobu a podle zabezpečení obchodu se vybavili.

Jak uvedla kriminalistka Alena Knotková, pachatelé používali pro vstup do prodejen kladiva, krumpáče, štípačky, kameny nebo beranidla. Tři z pachatelů přímo kradli zboží z prodejny, další muž s ním obchodoval.

Při vloupání se maskovali kuklami, obchod opouštěli do pěti minut. „Za tu dobu byli schopni odcizit zboží v hodnotě až půl miliónu korun,“ řekl Kučera. Zboží prodávali za cenu až o polovinu nižší, než je v obchodech běžné.

Dva z dopadených mužů už byli za majetkovou trestnou činnost souzeni. Nyní čtveřici hrozí dva až osm let za mřížemi. Ke skupině pachatelů policii přivedl jiný gang, který se zaměřoval na krádeže zahradní techniky. Ten policisté zatkli na jaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám