Hlavní obsah

Gang únosců v důchodu si podle žalobce najal 55letý muž, chtěl milión

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Organizátorem únosu mladé ženy, kterou loni v lednu drželi celý den v bývalé hájovně na Ústecku, měl být podle státní zástupkyně otec rodinného přítele unesené. Ve středu před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem vypověděl přítel oběti, že za činem měly být peníze, únosci plánovali získat jeden milión korun.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaní Pavel Hanzálek (vlevo) a Petr Rázl, který je jako jediný ve vazbě

Článek

Ze zbavení osobní svobody a těžké újmy na zdraví se před soudem zpovídá čtveřice mužů, třem z nich je mezi 69 a 72 lety. Všem hrozí až 12 let vězení.

Podle obžaloby si únos objednal a zorganizoval 55letý Petr Rázl, který je otcem rodinného přítele unesené. Rázl měl nabídnout dalšímu obžalovanému Václavu Schaidtovi odměnu 30 tisíc korun, aby ženu „podrželi.“ Schaidt nabídl účast na akci Pavlu Hanzálkovi, ten souhlasil a do party přivedl ještě pomocníka Josefa Voštu. Odměnu 30 tisíc korun měl slíbenou každý z nich.

Do akce šli senioři loni 21. ledna ráno, kdy žena odvedla dítě do školky. Ještě před tím si obstarali lepicí pásku a pouta ze sexshopu. Když přicházela ke svému autu, přistoupil k ní podle obžaloby Hanzálek s odznakem městské policie. Řekl, že je od kriminální policie a že má žena jet s nimi k výslechu či podpisu protokolů ohledně drog.

Ženě dali ve voze pouta, měla zavolat příteli, aby odpoledne vyzvedl děti, že ji sebrala kriminálka. Na hlavu jí dali svetr, převázali ho lepicí páskou a odvezli ji do obce Krásný Les.

Únosci měli požadovat milión korun

Ženu v bývalé hájovně hlídali Hanzálek s Voštou. Když se vrátil Schaidt, který měl být v Ústí na schůzce s Rázlem, řekl, že přítel ženy to oznámil policii a akce končí. Hanzálek s Voštou počkali do setmění, pak ženu odvezli zpět do Ústí, kde ji nedaleko bydliště pustili.

Druh ženy soudu popsal, jak mu zavolala, že ji vezou na kriminálku, poté již byl její telefon nedostupný. Po chvíli se obrátil na policisty, ti mu řekli, že u nich žena v žádném případě není. „To už jsem měl velké obavy. Nabýval jsem podezření, že za tím bude někdo jiný,“ uvedl svědek.

Pozdě odpoledne žena zavolala, že je doma. „Tam se mi sesypala, byla v hrozném stavu,“ prohlásil muž. Podle něj mu družka řekla, že si myslela, že za tím jsou peníze. „Říkala, že se jí ptali, kolik máme peněz. Chtěli milión. Prý si mysleli, že máme pěstírnu a máme z toho peníze,“ dodal muž.

Partner ženy u soudu řekl, že Rázl je otcem rodinného kamaráda. Pár s nimi strávil i čas na exotické dovolené. S Rázlovým synem se až do únosu často scházeli.

Žena, která byla po celou dobu držena s uvázaným svetrem přes hlavu, utrpěla podle obžaloby posttraumatickou stresovou poruchu. Dodnes musí navštěvovat psychiatra. Poškozená se u soudu dožaduje odškodnění za nemajetkovou újmu ve výši přes 490 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám