Hlavní obsah

Gang odsouzen za rozsáhlé pašování heroinu a kokainu

Právo, Novinky, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Devíti lety a šesti měsíci vězení potrestal královehradecký krajský soud kosovského Albánce Ali Eminiho, který minimálně v letech 1993-1997 organizoval převoz 120 kg heroinu a kokainu z ČR na Západ. Spolu s ním soud potrestal 8 a 9 lety čtyři Čechy, kteří se na přepravě drog podíleli.

Článek

Během vyhlášení rozsudku Emini málem zkolaboval, takže do soudní síně musel být povolán vězeňský lékař. Předseda senátu Miroslav Veselský včera velmi nekompromisně zkritizoval úroveň vyšetřování tohoto případu. Práci zejména šumperské policie označil za tragicky diletantskou.

"Přípravné řízení bylo zatíženo nekoncepčním, nesoustředěným, nekoncentrovaným, nepřipraveným a mnohdy až chaotickým a naivním postupem. Katastrofální byla realizace prvotních vyšetřovacích úkonů. Vždyť v tomto případě není zajištěn jediný gram jakékoliv drogy, byť k tomu bylo dostatek příležitostí, pokud by policisté dělali svou práci tak, jak měli," prohlásil Veselský.

Kriticky se vyjádřil například i k úrovni provedení domovních prohlídek, kdy policisté nezajistili vakuovací přístroj, kterým obžalovaní drogy balili, či opomenuli přibrat znalce na identifikaci hlasů z odposlechů. Kritizoval také schopnost vyšetřovatelů vypořádat se s argumenty právních zástupců vyšetřovaných.

Podle soudce policie zbytečně přišla o důkazy

"Měli jsme možnost shlédnou záznam z výslechu jednoho z obviněných a udělali jsme si obrázek o tom, jaká tam panovala atmosféra. Vyšetřovatel situaci vůbec nezvládl," řekl Veselský. Nelichotivě se vyjádřil i o úrovni požadování právní pomoci v Německu a ve Švýcarsku. Nevalná úroveň policejní práce podle Veselského zapříčinila, že soud musel Eminiho zprostit viny v řadě dílčích obvinění pro nedostatek důkazů.

"Je to obchod se smrtí. Není určitě náhodou, že obžalovanému Eminimu, jenž působí navenek jako korektní člověk, hrozí další stíhání pro stejný druh trestné činnosti," řekl Veselský. Žádný z rozsudků není pravomocný, Emini a jeden z dalších odsouzených se na místě odvolal, ostatní si ponechali lhůtu. "Cítím se nevinen," řekl po vynesení rozsudku Emini.

Dodávali do Německa, Švýcarska i Itálie

Drogy měli pachatelé v průběhu devadesátých let převážet z ČR do několika evropských zemí a podle žaloby vše organizoval čtyřicetiletý kosovský Albánec Ali Emini. Podle jeho pokynů měli spolupachatelé převážet drogy za hranice a předávat je tam lidem, kteří byli s Eminim ve spojení.

"Zásilky vozili do Německa, Švýcarska a Itálie. Celkem šlo o minimálně 120 kilogramů drog v ceně šedesáti miliónů korun," uvedla loni na začátku procesu hradecká státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Obchodoval prý s bramborami

Emini už loni vše popřel. Uvedl, že jeho jedinou podnikatelskou činností byl pouze dovoz brambor z ČR do válkou zmítaného Kosova, který organizoval z Havlíčkova Brodu. "Žádný obchod s drogami jsem nedělal," tvrdil soudcům. Je navíc obžalován z padělání veřejné listiny, neboť se přiznal, že nějaký čas používal falešný pas na jméno Josiph Šimunič.

Emini byl v ČR poprvé zatčen v červnu 1997 v Brně při vyvrcholení čtyřleté mezinárodní policejní akce s názvem Andromeda. Policisté Česka, Německa a Švýcarska při ní zadrželi sto kilogramů heroinu a 96 lidí. Emini kladl při zatýkání odpor a byl tehdy lehce postřelen. Po uplynutí dvouleté vazební lhůty však musel být propuštěn na svobodu a zmizel.

Za mříže se tento muž, jehož šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous označil za poměrně vysoce postaveného člena organizace, působící na území celé Evropy, dostal znovu loni na jaře při policejní akci jménem Befel.

Zatčen byl 4. dubna na ruzyňském letišti, když přiletěl z Balkánu. Další muži, kteří jsou spolu s Eminim obžalováni, pocházejí vesměs ze Šumperska. "Emini velel organizaci, jež zabezpečovala transfer drog z Balkánu do Německa a Švýcarska," uvedl letos na jaře Komorous. Několik dní před zadržením Eminiho zatkla policie i jeho českou manželku s půlkilogramem heroinu v kabelce.

Reklama

Výběr článků

Načítám