Hlavní obsah

Gang na Šumpersku vyrobil šest kilo pervitinu za 13 milionů

Šumperk
Aktualizováno

Organizovanou skupinu osob, která vyráběla a distribuovala drogy, zadrželi 9. června kriminalisté na Šumpersku. Všichni, šest Čechů a jeden cizinec, byli obviněni z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Šest jich bylo zadrženo, sedmý je na útěku. Pět je jich stíháno vazebně, jeden na svobodě. Hrozí jim až 18 let za mřížemi. Novinářům to ve čtvrtek řekl kriminalista Jan Lisický.

Foto: Policie ČR

Nalezený materiál na výrobu drog

Článek

Muži ve věku od 30 do 55 let se od podzimu roku 2020 do 9. června 2022 vědomě podíleli na drogovém byznysu.

„A to od nákupu chemických látek (potřebných k nelegální výrobě pervitinu), léčiv a dalších potřebných komponent potřebných k výrobě drog, přes samotnou výrobu pervitinu až po jeho následnou distribuci,“ uvedl Lisický.

Pacient prodával v psychiatrické léčebně pervitin i hašiš

Krimi

Působili nejen na území České republiky, zejména v Olomouckém kraji, hlavně v okrese Šumperk a v Pardubickém kraji, ale také v Polsku.

Každý měl svou dílčí úlohu. Jejich cílem byl maximální finanční zisk. Podle kriminalistů vyrobili nejméně 6,5 kilogramu pervitinu. Jeho hodnotu na trhu odhadují zhruba na 13 milionů korun.

Foto: Policie ČR

Nalezený materiál na výrobu drog

Na případu pracovalo přes 80 policistů a kriminalistů. „Celkem provedli sedmadvacet domovních prohlídek. Při nich bylo zajištěno sedm laboratoří s chemikáliemi a nástroji potřebnými k výrobě pervitinu a také věci potřebné k jeho distribuci. Bylo zajištěno tři a čtvrt kilogramů léčivých přípravků obsahujících pseudoefedrin způsobilý k výrobě pervitinu, dále jedno kilo samotné drogy, finanční hotovost jeden milion korun a dva motocykly,“ konstatoval Lisický.

V rámci Olomouckého kraje již několik let působí specializovaný toxi tým, který od roku 2018 zahájil trestní stíhání u 1106 osob a odhalil 105 varen a 55 pěstíren.

Reklama

Výběr článků

Načítám