Hlavní obsah

Gang bývalého zbrojíře městské policie pozatýkali kvůli kšeftům se zbraněmi

• Aktualizováno
Právo, Jakub Troníček

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) tento měsíc pozatýkali pětičlennou skupinu obchodníků se zbraněmi, ve které působil bývalý zbrojíř městské policie v severních Čechách. Před svým zatčením se skupina pokusila prodat několik samopalů a kulomet.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Informoval o tom mluvčí protimafiánského útvaru Pavel Hanták s tím, že skupina se v souvislosti s nelegálními kšefty specializovala hlavně na úpravu původně znehodnocených zbraní. Ty jako opět funkční dále prodávala a jen za poslední rok si tak podle policie mohla přijít na statisíce až milióny korun.

„Detektivové postupně zmapovali i osoby, které měly zájem o jednotlivé komponenty, doplňky, součásti ke zbraním a střelivo,“ řekl Právu Hanták s tím, že i tato desetičlenná skupina „obchodních partnerů“ skončila při zásahu v severozápadních Čechách a na jižní Moravě v policejních poutech.

Profesionální dílna

Skupinku obchodníků se zbraněmi zatkla zásahová jednotka na jednom z parkovišť v Teplicích právě v momentě, kdy tam prodávala deset samopalů Škorpion s tlumiči, ale i kulomet.

Při následných domovních prohlídkách pak policisté podle Hantáka nalezli desítky krátkých i dlouhých zbraní od pistolí různých značek a ráží až po samopaly, ale také množství zakázané munice a doplňků, např. tlumičů.

„V severních Čechách byla v garáži rodinného domu jednoho z obviněných nalezena dílna, kde byly znehodnocené zbraně podle požadavků odběratelů upravovány do střelbyschopného stavu. O profesionálním vybavení této dílny svědčily například i komorové výstružníky, upravené na různé tvary nábojových komor. Bez těchto nástrojů není možné funkční zbraň vyrobit,“ poznamenal k tomu Hanták.

Podle předběžného vyjádření experta z odvětví balistiky byly zajištěné zbraně velmi profesionálně upraveny. V případě samopalů se podle Hantáka jednalo např. o původně znehodnocené vojenské zbraně, následně znovu zprovozněné do plně funkčního režimu střelby jednotlivými ranami i dávkou.

Hlavním podezřelým hrozí až deset let

Cena jednoho znehodnoceného samopalu typu Škorpion se pohybuje v rozmezí od jednoho do dvou tisíc korun. „Ale funkční zbraň je naopak možné na černém trhu prodat až za třicet tisíc. O dalších zhruba osm tisíc korun zvedne konečnou cenu tlumič,“ vysvětlil také mluvčí ÚOOZ a dodal, že hodnotu zajištěných zbraní a jejich komponentů na černém trhu tak odhadují detektivové na více než půl miliónu korun.

Pětice hlavních podezřelých byla podle Hantáka obviněna z nedovoleného ozbrojování a účasti na organizované zločinecké skupině, za což jim v případě prokázání viny hrozí až desetileté tresty. „Stíháni jsou vazebně,“ poznamenal k tomu mluvčí.

Zbylých deset lidí si podle něj vyslechlo obvinění z nedovoleného ozbrojování a stíháni jsou na svobodě. U soudu mohou dostat dvouleté tresty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám