Hlavní obsah

Fotbalisty Limberského a Daridu připravil o víc než pět milionů, dostal sedm let

Patrik Biskup, Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naprostou naivitu a nezkušenost v obchodních záležitostech u fotbalisty Davida Limberského (38) využil podnikatel Čeněk Pazderka (36) a od bývalého reprezentanta postupně vylákal více než pět milionů korun. O stovky tisíc korun pak stejný muž připravil ještě kapitána české fotbalové reprezentace Vladimíra Daridu.

Foto: Právo

Čeněk Pazderka u soudu. Archivní snímek.

Článek

Za podvod a zpronevěru poslal Pazderku v úterý Krajský soud v Plzni na sedm let do vězení. Podle zatím nepravomocného rozsudku musí oběma sportovcům nahradit škodu.

„Využil toho, že finanční gramotnost poškozeného Limberského je na nízké úrovni, kdy mu nic neříkají pojmy, jako například variabilní symbol. Tím, jak se vůbec neorientoval v obchodu, nechal se obžalovaným zneužívat a nikterak nad tím neuvažoval,“ uvedla předsedkyně senátu Helena Przybylová.

Upozornila na to, že obžalovaný neměl od počátku v úmyslu peníze poškozeným vrátit.

Využil toho, že finanční gramotnost poškozeného Limberského je na nízké úrovni
Helena Przybylová, soudkyně

Obchodník s luxusními automobily Pazderka nalákal Limberského na to, že by se mohl podílet na jeho byznysu.

Spolupráce měla spočívat v tom, že sportovec bude spolufinancovat nákup vozidel, která pak podnikatel výhodně prodá, a společně se podělí o zisk. Nejenže z půjčených peněz neměl Limberský ani korunu zisku, ale nedostal svůj vklad ani zpátky.

V případě Daridy pak Pazderka fotbalistovi zprostředkoval prodej auta za milion, přičemž z utržených peněz mu vyplatil jen malou část a zbytek si nechal.

Obžaloba: Nehoda Limberského bentley byla nahraná

Krimi

Vše začalo v roce 2014, kdy Pazderka nabídl Limberskému, že by se mohl zapojit do jeho podnikání.

Sportovec to bral jako příležitost k přivýdělku a chápal to tak, že jen pošle peníze a bude z toho mít zisk, aniž by se musel o cokoli starat. Pazderkovi podle svých slov důvěřoval.

„Chodil luxusně oblékaný, měl drahé hodinky, vypadal, že je úspěšný, že mu jde podnikání dobře. Jeho nabídka mi přišla zajímavá, tak jsem do toho šel. Věřil jsem mu, bral jsem ho jako kamaráda. Když se ozval, že potřebuje peníze na nějaké auto, tak jsem mu je prostě poslal. Víc jsem to neřešil,“ vypověděl fotbalista.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce David Limberský během utkání kvalifikace ME 2016 s Kazachstánem.

I když mu obchodník peníze nevracel, půjčoval mu stále dál.

„Tvrdil mi, že peníze z uskutečněného obchodu použil zase na další kšeft, že se to potřebuje pořádně rozjet. Tak jsem s tím vracením peněz počkal a nechal se přesvědčit k dalším investicím. Věřil jsem mu, že to pomůže nakopnout jeho podnikání,“ tvrdil Limberský.

Podle něj se pak Pazderka na dlouhou dobu odmlčel, přestal komunikovat, měl vypnutý telefon a nikdo nevěděl, kde je.

Je to lež, nejsem hazardní hráč, řekl u soudu fotbalista Limberský

Krimi

„Po nějaké době se zase odněkud vylíhl a začal s tím, že má problémy a starosti, ale že chce dát věci do pořádku, a slíbil všechny peníze vrátit. Byl jsem v tomhle prostě hloupý a naivní,“ dodal Limberský, který nakonec vše ukončil podáním trestního oznámení.

Měl prý mít problémy s hraním

V mezidobí také Limberský zkontaktoval s Pazderkou svého kamaráda Vladimíra Daridu, který potřeboval prodat svoje auto a neměl na to čas.

Pazderka od něj vozidlo převzal s tím, že se dohodli na ceně 1 080 000 korun. Jednalo se o zánovní BMW 420 Xdrive, které mělo najeto třicet tisíc kilometrů.

Obžalovaný obchodník bavorák prodal a Daridovi vyplatil místo sjednaného milionu jen necelých tři sta tisíc korun.

Foto: Reuters

Vladimír Darida (vpravo) během čvrtfinále Euro 2012 ve Varšavě.

Pazderka u soudu nejprve tvrdil, že peníze, které mu Limberský posílal, byly úhradou za luxusní mobilní telefony a hodinky s diamanty. Později ale svoji výpověď změnil s tím, že se jednalo o splátky za luxusní automobily a půjčky na hraní v kasinu.

Tvrdil, že Limberský má problém se závislostí na hazardu.

„Každý den, každou noc hraje. Využíval mě k tomu, abych mu po nocích půjčoval statisícové částky. Byly to desítky případů. Byly to miliony korun. Vždy čekal, až mu klub pošle výplatu, a peníze mi vracel,“ dodal Pazderka.

To ale Limberský popřel. „Samozřejmě si někdy s kamarády zahraju blackjack nebo poker, někdy si hodím něco do rulety, někdy stovku do automatu. Rozhodně ale nechodím po nocích gamblit,“ uvedl Limberský.

Fotbalista Limberský si ode mne půjčoval statisíce na hazard, tvrdí obžalovaný z podvodu

Krimi

„Jsem přece profesionální fotbalista a jsem 11 měsíců na hřišti. Nikdy jsem si od Pazderky peníze nepůjčoval, mám dost svých prostředků, nevím, proč bych si půjčoval zrovna od něj, když mi tolik dlužil,“ vypověděl Limberský. A soud mu uvěřil.

„Z výpovědí svědků nevyplývá, že jeho hráčství probíhalo v takovém rozsahu, jak popisoval obžalovaný. Z výpisu bankovních účtů poškozeného je navíc patrné, že v předmětném období měl velmi nadstandardní příjmy a neměl problém platit sázky do hry v řádu stovek tisíc korun ze svého, aniž by si musel půjčovat,“ konstatovala soudkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám