Hlavní obsah

Falešný průvodce vybral v Praze od studentů peníze a zmizel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Krásy Prahy, bohatou minulost a poutavé vyprávění si připravil pro studenty z Itálie průvodce, ze kterého se vzápětí vyklubal podvodník. Vybral peníze na MHD a zmizel. Policie po něm pátrá a s nadcházející sezonou nabádá k opatrnosti.

Foto: Policie ČR

Studenti si podezřelého muže vyfotografovali.

Článek

Studenti se svými pedagogy v minulých dnech navštívili Prahu a pro její lepší poznání si objednali průvodce. První den se jim věnovaly dvě průvodkyně, se kterými byli podle policie velmi spokojeni. Druhý den se však dostavil postarší muž, který tvrdil, že je náhradník. Z výpovědi studentů vyplývá, že i ten byl schopný jak jazykově, tak odborně. Neměli tudíž žádné pochybnosti o jeho kvalitách.

Studenti s ním vyrazili na prohlídku jedné kavárny na Národní třídě, kde jim průvodce vysvětloval její bohatou minulost. Následně jim nabídl, že jim zajistí lístky na MHD a výměnu peněz na večerní prohlídku.

„Lístky na MHD chtěli všichni, směnu peněz ‚pouze‘ několik studentů. I tak se „průvodci“ pro zmiňované transakce sešlo bezmála tři sta eur, tedy v přepočtu přibližně sedm a půl tisíce Kč,“ uvedl mluvčí policie Tomáš Hulan.

Zmizel s penězi 

Studenti na muže čekali v kavárně, ale průvodce se již nevrátil. Cizinci celý případ ohlásili policii, ale kriminalistům se podvodníka dosud nepodařilo ztotožnit, a proto požádali o pomoc. Informace o totožnosti přijme linka 158. Policisté muže podezírají z podvodu.

„S nadcházející turistickou sezonou berte prosím tento případ i jako určité varování. Nenechte se ošálit, nadneseně řečeno, kýmkoli, kdo jde právě okolo. V takovýchto případech si vždy ověřte, že ten, kdo vám služby nabízí a zajišťuje, je skutečně ten pravý, kterého vám poslala společnost, u které jste služby objednali,“ upozornil Hulan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám