Hlavní obsah

Falešní policisté stanuli před soudem

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Krajský soud v Ostravě se od úterý zabývá případem čtyř falešných policistů, kteří před třemi lety na silnici mezi Novým Jičínem a Hranicemi přepadli dva luxusní automobily. Ozbrojení muži posádku obou automobilů pod pohrůžkou použití zbraní několik hodin věznili v rodinném domku v obci Sedlnice, aby měli čas automobily vyvézt za hranice.

Foto: Techmania Science Center, ilustrační foto

Návštěvníci science centra se budou moci setkat s přednáškami na téma arabské vědy a vzdělanosti.

Článek

Spolu s třemi Jugoslávci je z loupeží obžalován 53letý řidič z povolání Ladislav Belica z Kopřivnice (53), který domek krátkou dobu obýval. Ten od počátku tvrdí, že s případem nemá nic společného a o přepadávání aut se dozvěděl až z novin.

Dva Jugoslávci, kteří k soudu přišli, odmítli vypovídat. Proti čtvrtému obžalovanému je trestní řízení vedeno jako proti uprchlému.

Soud doprovázelo nevhodné chování

Belica, kterého roční pobyt ve vazbě stál živnost, se při dnešním výslechu označil za oběť omylu. V průběhu soudu žvýkal a soudkyně ho musela několikrát napomenout pro nevhodné chování. "Po dobu, kdy jsem byl ve vazbě, mi ukradli čtyři moje kamiony a další majetek. Policie dodnes nic nevypátrala," tvrdí obviněný Kopřivničan, který nyní pracuje jako šofér u ostravské soukromé firmy. U soudu přiznal pouze to, že automobil Audi A6 uloupený pražskému podnikateli odvezl do chorvatského Dubrovníku. "Nevěděl jsem ale, že je auto kradené. Jinak bych to samozřejmě odmítl," řekl Belica.

U soudu budou v následujících dnech vypovídat i přepadení řidiči. Jeden z nich dnes Právu řekl, že v 23. května roku 2000 cestoval autem do Ostravy a před Novým Jičínem měl poruchu. "Následně za mnou zastavil vůz, ze kterého vyskákali čtyři pánové v policejních uniformách a s kuklami na hlavách. Hodili mě do jejich auta a dali mi pytel přes hlavu," vzpomíná muž na jeden z temných okamžiků svého života.

Po počátečních výhrůžkách ho pachatelé ujistili, že se mu nic nestane, pokud bude spolupracovat. "Řekli, že jim jde jenom o auto. Odvezli mne na nějaké místo, kde mne nechali asi dvanáct hodin sedět v jejich autě. Po celou dobu se mnou téměř nekomunikovali," řekl. Propuštěn byl až poté, co se pachatelé dozvěděli, že auto je za hranicemi. "Odvezli mne do hranic na Moravě, kde mne propustili. Okamžitě jsem věc oznámil policii," řekl přepadený, který má dodnes obavy o svou bezpečnost. "Žádal jsem soud, abych nemusel vypovídat, protože na svých dřívějších svědectvích nemám, co měnit. Soud mi ale nevyhověl. Teď se obávám toho, až stanu pachatelům tváří v tvář," řekl pražský podnikatel, který nechtěl zveřejnit své jméno. 

Hlavní líčení pokračuje do pátku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám