Hlavní obsah

Extremisté pochodovali na Sokolovsku kolem Romů

Právo, Novinky, ČTK, Jindra Pašková
Rotava
Aktualizováno

Stovky lidí vyrazili odpoledne do ulic v Rotavě na Sokolovsku. Demonstraci tu zorganizovala Dělnická strana sociální spravedlnosti kvůli údajnému napětí mezi místními obyvateli a Romy. Akci přijely podpořit příznivci z Německa ve dvou autobusech a po celou dobu ji monitorovala policie.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Na pořádek dohlíželo 300 policistů.

Článek

Demonstranti vybavení transparenty a s výkřiky hesel prošli ulicemi Sídliště a Československé armády do Areálu zdraví, cestou se zhruba k třísethlavému davu přidaly desítky místních  obyvatel. V areálu pak  zazněly zhruba hodinové proslovy.

V pohotovosti byla policie, trasu tak demonstranti procházeli v sevření policejního kordonu, který  měl zabránit případným občanským střetům. Zhruba v polovině trasy totiž postávalo několik desítek romských obyvatel. Policejní kontrolou prošly i všechny vozy a posádky směřující  do města. Akce, ohlášena jako politický mítink, proběhla bez problémů a skončila krátce po 16. hodině.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Demonstraci zorganizovala Dělnická strana sociální spravedlnosti kvůli údajnému napětí mezi místními obyvateli a Romy.

„Policisté celou akci důkladně monitorovali, policejního zákroku nebylo zapotřebí,“ uvedla mluvčí policie Andrea Pomichalová. „ Při kontrolách vozů na příjezdech do města jsme zajistili dvě golfové a také baseballové hole a dva řezáky na koberce. Na konci akce byly zajištěny dvě osoby, které jsou podezřelé pro propagaci hnutí směřující potlačení práv občanů,“ zkonstatovala. V pohotovosti bylo 300 mužů zákona a devět policejních psů. Policisté spolupracovali s německými kolegy.

„Město budeme i po odjezdu dále monitorovat, výkon služby bude posílen i následující den,“ dodala Pomichalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám