Hlavní obsah

Exsenátor Novák razii unikl, vzdal se českého občanství

Právo, Radim Vaculík, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden ze dvou hlavních aktérů údajné rozsáhlé dotační chobotnice na severu a západě Čech unikl úterní policejní razii. Jde o odsouzeného korupčníka, někdejšího senátora za ODS, chomutovského exstarostu a podnikatele Alexandra Nováka, který je i s manželkou v zahraničí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý senátor Alexandr Novák

Článek

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu ho tak na rozdíl od 23 dalších obviněných v kauze Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad nezadrželi.

A protože si nemohl fyzicky převzít usnesení o zahájení trestního stíhání, obviněn je pouze formálně. Právu to potvrdil jeho advokát Michael Kis, který zároveň zastupuje i jeho obchodního partnera Daniela Ježka. Ten jako jediný ve čtvrtek skončil kvůli obavám z ovlivňování svědků ve vazbě. Podle Českého rozhlasu policie Ježkovi obstavila 41 nemovitostí.

Jezdí na Floridu, prý se ale vrátí

Právo navíc zjistilo, že Novák se letos v květnu vzdal českého občanství, což by však nemělo mít žádný vliv na jeho vydání, pokud by se bránil návratu do Česka. Jaké občanství nyní Novák má, přesně známo není. Údajně by ale mohlo jít o německé.

„Před policisty jsem volal paní Novákové a zjišťoval, kde jsou. Řekli, že obchodně v zahraničí,“ popsal Kis úterní telefonát, který absolvoval na žádost detektivů poté, co si jej zavolali do Prahy.

Novák podle dřívějších informací médií často cestoval do USA na Floridu, kde se staral o svůj byznys s nemovitostmi, které tu jeho firma pronajímá.

Začátkem letošního roku tam prý pobýval dokonce tři měsíce v kuse, a to přesto, že má být pod dohledem motorkářského klubu Gryphons z Mostu, který se za něj zaručil při Novákově podmíněném propuštění z vězení, kde si odpykával čtyřletý trest za korupci.

Policisté po advokátovi chtěli, aby zjistil, kdy se Novák může dostavit na služebnu. „Řekla mi, že jsou schopni se dostavit i v nějakém urgentním čase, ale každopádně ne ten daný den,“ přiblížil Kis. „Teď se pracuje na tom, kdy se pan Novák vrátí,“ podotkl.

Kis prý nepočítá s tím, že by se jeho klient policii vyhýbal. „Je to můj osobní názor, ale nepředpokládám, že by mařil vyšetřování,“ dodal.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jejíž úřad vyšetřování policie dozoruje, nechtěla odpovědět, jaký bude vůči Novákovi další postup. Pokud by se nevrátil, mohli by jej detektivové začít stíhat jako uprchlého a soud by na něj mohl vydat mezinárodní zatykač.

„Skutkové okolnosti, identifikaci osob a další postupy v rámci trestního řízení nekomentujeme,“ sdělila Bradáčová Právu.

Dalším z podezřelých, kdo pobývá v zahraničí, je bývalý náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda. Je prý na plánované dovolené v Itálii, a tudíž také nemohl převzít usnesení o zahájení stíhání.

Policie Nováka společně s Ježkem v usnesení, do kterého mělo Právo možnost nahlédnout, výslovně označuje za „vůdčí osobnosti organizované zločinecké skupiny“.

Škoda 14 miliard?

Policie v dokumentu tvrdí, že oba zhruba od roku 2008 dávali „příkazy“ dvěma ředitelům ROP Severozápad Petru Vráblíkovi a Petru Kušnierzovi, kteří pak pomocí členů výboru z řad krajských politiků zajišťovali, aby vybrané projekty spřátelených podnikatelů bez problémů zvítězily.

Obří evropské dotace tak podle policie skončily u lidí, kteří by na ně nedosáhli.

ROP tehdy sídlil v budově Nováka s Ježkem a oba ředitelé podle detektivů chodili každou středu do jejich kanceláře v pátém patře na pravidelná středeční slyšení, kde museli vykazovat úspěšný průběh „cinknutých“ soutěží.

Advokát Kis ve čtvrtek novinářům sdělil, že policie vyčíslila údajnou škodu na 13,9 miliardy korun. To představuje téměř 72 procent z vyplacených dotací určených na období od roku 2008 do roku 2012.

Regionální operační program Severozápad podpořil 536 projektů částkou 19,4 miliardy korun. V policejním usnesení se však nehovoří přímo o škodě, ale je tam vyčíslena částka za „neoprávněně schválené poskytnutí dotací“.

Spolupracující obviněný Kušnierz

Proti celé skupině kromě písemných podkladů vypovídá hlavně bývalý šéf ROP Kušnierz, který je v souvislosti s děním na tomto úřadě už potřetí stíhaný a odseděl si kvůli tomu již několik let ve vězení. Další roky za mřížemi mu ale nyní znovu hrozí. Podle informací Práva chtějí policisté z Kušnierze udělat spolupracujícího obviněného.

Advokát Kis však jeho výpověď zpochybňuje. Tvrdí, že v minulosti jeho klienta Ježka vydíral a chtěl po něm peníze.

Sám Ježek prý obvinění odmítá, stejně jako bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD). Většině stíhaných v této kauze hrozí vysoké tresty, až deset let vězení.

„Neviděl jsem nikdy takového kouzelníka nebo šamana, který by ovládl takové množství lidí a řekl jim, vy mě budete všichni poslouchat, a oni by ho slepě jako ovce poslouchali,“ narážel advokát na text obvinění, podle kterého byl Ježek hybatelem údajné dotační mafie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám