Hlavní obsah

Exšéf Homolky Dbalý má jít za korupci na 8,5 roku do vězení

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Exředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý má jít na osm a půl roku do vězení kvůli nezákonnému uzavírání smluv a přijetí úplatků v celkové výši 12 milionů korun. Dbalý zároveň dostal peněžitý trest ve výši 10,95 milionu korun. Rozhodl o tom ve čtvrtek pražský městský soud, který tak lékaře potrestal i v druhé části korupční kauzy.

Vynášení verdiktu nad bývalým šéfem Homolky Vladimírem DbalýmVideo: Matěj Říha, Právo

 
Článek

Verdikt není pravomocný. Obžalovaní se odvolali a případ tak dostane na stůl vrchní soud.

Obžaloba kladla Dbalému za vinu, že v pozici šéfa nemocnice přijal úplatky za nezákonné uzavírání smluv v letech 2008 až 2011. Případ se týkal tří okruhů zakázek. Šlo o poradenské a konzultační služby, na účetní a medicínsko-právní služby a na právní služby, které nemocnici poskytovala advokátní kancelář Šachta & Partners (dnes MSB Legal) spojovaná s lobbistou Ivem Rittigem.

Vedle lékaře čelí obžalobě bývalá nemocniční účetní Emilie Bialešová, někdejší právník nemocnice Roman Žďárek, advokát z MSB Legal David Michal, ředitelův známý Zdeněk Čáp a inženýr Josef Kantůrek. Všichni vinu popírali, soud jim ale neuvěřil.

Vrchní soud nesouhlasí se zastavením třetí kauzy lékaře Dbalého

Krimi

Bialešovou potrestal soud čtyřletým vězením, zároveň musí také podle verdiktu zaplatit 3,65 milionu korun. Žďárka dostal o půl roku kratší trest vězení a povinnost zaplatit stejnou částku jako Bialešová. Právník Michal by měl strávit čtyři roky za mřížemi a zaplatit má 2,4 milionu. Čápovi soudkyně vyměřila dvouletou podmínku s peněžitým trestem ve výši jeden milion korun a Kantůrkovi osmnáctiměsíční podmínku a šestisettisícový trest.

Klíčovým důkazem proti Dbalému byl jeho deník, který policie objevila při domovní prohlídce. Podobně tomu bylo i v první kauze, která se týkala zmanipulovaných zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu gamanože, a ve které Dbalému soud vyměřil devítiletý trest.

Podle předsedkyně trestního senátu Hany Hrnčířové se věci odehrály tak, jak to deník popsal. Našly se třeba paragony z obchodů, které Dbalý v diáři popisoval, nebo záznamy z telekomunikačního provozu, které taky souhlasily s údaji v deníku.

„Celou řadu skutečností se podařilo vyhledat a dokázat, že odpovídaly realitě,“ řekla Hrnčířová.

Soud obžalovaným uložil o něco mírnější tresty, než navrhoval státní zástupce. Zdůvodnil to tím, že se trestná činnost stala před více než osmi lety a obžalovaní od té doby žijí řádným životem.

Dva dosavadní nepravomocné verdikty nad Dbalým neznamenají, že stráví 17,5 roku ve vězení. Jeho kauzu ještě bude řešit pražský vrchní soud, který bude muset oba rozsudky sjednotit. Zároveň Dbalému nemůže uložit víc než dvanáct let vězení.

„V každém případě bude ukládat jeden trest, který zohlední všechny činy, jak z první větve, tak z druhé větve,“ vysvětlil státní zástupce Zdeněk Matula.

„Nemyslím si, že je v pořádku, že je odsouzen za to, že o něm někdo něco napsal,“ reagovala na verdikt advokátka Karolína Babáková, která zastupuje Michala.

V kufru schoval skoro 35 milionů

Podle loňského nepravomocného rozsudku šly tenkrát Dbalému do kapsy úplatky zhruba za 27,8 milionu. Lékař si za to má odpykat devítileté vězení, soud mu navíc uložil propadnutí celého majetku.

Kromě deníku policisté vypátrali také kufr, který si těsně před zadržením schoval u známého. Byla v něm hotovost a ceniny hodnotě 34,5 milionu. Podle žalobce si takovou částku nemohl legálně vydělat, a to ani společně se svou manželkou.

Dbalý zdržoval soud zbytečně, nemocný nebyl

Krimi

Dbalý je ještě obviněn také ve třetí části případu, jež souvisí například s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie. Soud chtěl toto stíhání zastavit se zdůvodněním, že už by nebyl dán téměř žádný prostor pro další významné navyšování trestu. Na základě stížnosti státního zástupce však stíhání pokračuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Dbalý zdržoval soud zbytečně, nemocný nebyl

Exředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý zbytečně oddaloval začátek druhé části korupční kauzy, ve které si podle obžaloby díky úplatkům přišel na...

Výběr článků

Načítám