Hlavní obsah

Exředitel Key Investments: Neslíbili jsme, že peníze vrátíme

– Praha
Novinky, bad

Výpověďmi dvou ze tří obžalovaných pokračoval v úterý pražský městský soud v rozplétání kauzy Key Investments. Daniel Brzkovský, bývalý ředitel této investiční společnosti, jejíž klienti podle obžaloby přišli téměř o 900 miliónů korun, před soudem žalobu odmítl. Je přesvědčen, že po právní stránce bylo vše v pořádku.

Foto: ČTK, ČTK

Obžalovaný Daniel Brzkovský

Článek

„Včera zde zazněla řada závažných obvinění, pokud by tato obvinění byla ve skutečnosti, pak je to problém. Já jsem přesvědčen, že ta situace zdaleka taková nebyla,“ zahájil svou výpověď Brzkovský, kterého obžaloba viní z toho, že jako ředitel Key Investments uzavíral v letech 2004–2011 se zákazníky smlouvy o obhospodařování investičních nástrojů a přijal do správy jejich peníze, které však už nedokázal vrátit zpět, když společnost Key Investments přišla o licenci obchodníka s cennými papíry.

Podle obžaloby Brzkovský investoval peníze klientů do vysoce rizikových, neobchodovatelných cenných papírů společností E Side Property, Borsay nebo Via Chem Group.

„Klient sám si zvolil investiční strategii, kterou stvrdil podpisem smlouvy,“ prohlásil Brzkovský, který je podle svých slov v současnosti odkázán na finanční pomoc příbuzných či známých, případně na půjčky. Své dřívější finanční prostředky prý vyčerpal.

Nikde jsme se nezavázali, že ty peníze vrátíme, včetně úroků
obžalovaný Daniel Brzkovský

Po uzavření smlouvy docházelo podle Brzkovského k naplňování smlouvy a investičnímu procesu, který mohli klienti sledovat a odpovídal smluvnímu zadání. „Na denní bázi se (klienti) mohli dívat na stav a složení svého portfolia. Posílaly se jim písemné zprávy, kde byly počáteční stavy, konečné stavy i pohyby investičních prostředků,” uvedl.

Jakékoli pochybení v investicích odmítl. „Nikde jsme se nezavázali, že ty peníze vrátíme, včetně úroků,“ stál si za svým Brzkovský.

Zbylé obžalované členky představenstva společnosti Klára Fenstererová s Alenou Šťastnou pak údajně nedostatečně dohlížely na činnost investiční společnosti a porušily například povinnosti, které se týkají čestného a spravedlivého jednání ve prospěch zákazníků.

Manažerka vinu také odmítla

Šťastná v úterý svůj podíl viny odmítla. „Je mi kladeno za vinu 45 skutků, z nichž většina se odehrála ještě před mým příchodem do firmy Key Investments, potažmo jejího předsednictva,“ uvedla Šťastná s tím, že neměla ponětí, jaké smlouvy byly uzavřeny. Obchody a investice firmy prý ovlivnit nemohla, protože jí to zakazovala vnitřní směrnice.

Poslední z obžalovaných, Klára Fenstererová, by měla vypovídat ve středu, z úterního jednání se omluvila.

Trojice bývalých členů představenstva podle obžaloby způsobila údajně vědomým nevýhodným investováním peněz klientů škodu přes 873 miliónů korun. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže hrozí obžalovaným až osm let vězení.

Mezi klienty Key Investments patřila také města Sokolov, Lázně Bohdaneč, Praha 6 a 10 nebo také Hornická zaměstnanecká zdravotní pojišťovna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám