Hlavní obsah

Exprokurátor stojí za ohrožení státního tajemství před soudem

PRAHA

U pražského městského soudu ve čtvrtek stane bývalý generální prokurátor Jiří Šetina, který je obviněn z devizového deliktu a ohrožení státního tajemství. Projednávání případu se po více než devíti letech vrací znovu na začátek. Veřejnost bude z jednání vyloučena.

Foto: Josef Zajíc

Vladimír Polák, ředitel Letních Shakespearovských slavností 2013.

Článek

Státní zastupitelství letos sedmdesátiletému Šetinovi klade za vinu, že zisky za pronájem své pražské vily ukládal do švýcarské banky. Někdejšímu ministrovi průmyslu a obchodu Vladimíru Dlouhému podle obžaloby prozradil, že jednoho z jeho podřízených odposlouchává v souvislosti se závažnou trestnou činností Bezpečnostní informační služba.

Vývoj kauzy

Proces začal již v listopadu 1994 a z větší části se také odehrával s vyloučením veřejnosti. V nejzávažnějším bodu obžaloby, vyzrazení státního tajemství, totiž figurují záležitosti týkající se zpravodajské služby.

Obvodní soud pro Prahu 1 Šetinu v září 1996, zhruba po rok a půl trvajícím procesu, zcela zprostil obžaloby. V roce 1997 odvolací městský soud osvobozující verdikt zrušil a kauzu vrátil obvodnímu soudu k novému projednání. Vrchní soud v Praze před časem rozhodl, že se případem nemá zabývat Obvodní soud pro Prahu 1, ale pražský městský soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám