Hlavní obsah

Exporadce Bartáka: Adams na Idetu 2009 hovořil o 20 miliónech

– Brno

Někdejší šéf kopřivnické automobilky Tatra Ronald Adams se na zbrojařském veletrhu Idet 2009 bavil s tehdejším náměstkem ministryně obrany Martinem Bartákem o 20 miliónech. Brněnskému městskému soudu to v úterý řekl Bartákův bývalý poradce David Průša s tím, že zaslechl jen část jejich rozhovoru. Zda ale šlo o nabídku úplatku za to, že se Barták postará o navýšení státní zakázky pro Tatru, to Průša neví.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ronald Adams

Článek

Za korupci hrozí Američanu Adamsovi až pět let vězení. Setkání Adamse s Bartákem soudu popsal nejen Průša, ale také někdejší Bartákova asistentka Jana Špaková. Oba totiž byli součástí doprovodu náměstka na veletrhu. Návštěva se konala několik dní před jmenováním Bartáka ministrem obrany.

Špaková uvedla, že mezi stánky Bartáka zastavil muž, ona si myslí, že Adams. Oslovil Bartáka již jako ministra. Spolu pak krátce hovořili. Barták ale odcházel z jednání rozladěný. Průša uvedl, že si fotografoval exponáty a přitom se náhodou dostal do těsné blízkosti Adamse a Bartáka.

Zaslechl, jak Adams zmiňuje 20 miliónů a slovo fond. Následně o tom mluvil s náměstkem. Barták prý řekl, že mu Adams sdělil, že "má speciální fond 20 miliónů pro navýšení státní zakázky pro Tatru". Barták prý odvětil, ať se firma řádně zúčastní řízení.

"To já jsem mu (Bartákovi) poradil, aby se s věcí neobrátil na policii, protože ona nabídka byla příliš nekonkrétní. Jako bývalý policista jsem byl přesvědčený, že by kvůli tomu trestní řízení ani nebylo zahájeno. Byla to moje chyba," uvedl Průša, který u policie pracoval 11 let, a to i jako kriminalista.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám