Hlavní obsah

Expolicista, kterému dal Havel milost, opět stanul před soudem kvůli korupci

Právo, Radim Vaculík
Praha

Někdejší vysoce postavený důstojník policejního prezidia Jan Mareš (59), kterému dal už v roce 2002 tehdejší prezident Václav Havel milost v případu čtvrtmiliónové korupce, v pondělí stanul znovu před soudem. A opět kvůli korupci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Někdejší funkcionář z policejního prezidia Jan Mareš míří jako obžalovaný z korupce do soudní síně.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 1 otevřel kauzu, v níž se Mareš jako advokát snažil podle obžaloby loni v červenci prostřednictvím své známé uplatit úředníka ministerstva dopravy částkou sto tisíc korun.

Mareš vedl před dvanácti lety na policejním prezidiu speciální skupinu finanční a hospodářské kriminality. Od policie musel odejít poté, co byl odsouzen k tříletému trestu vězení za to, že v roce 1998 přijal čtvrtmiliónový úplatek od někdejšího člena představenstva firmy Skloexport, kterou vyšetřoval.

Mareš tvrdil, že šlo o provokaci inspekce, což nevyloučil ani v nynější kauze. Havel mu tehdy odpustil část trestu.

Jenže uběhlo dalších osm let a Mareš se dostal do problémů se zákonem znovu, tentokrát jako advokát zastupující Sociální družstvo Benna ze Žďáru nad Sázavou. Jeho vedení se loni snažilo získat licenci na provoz stanice technické kontroly, kde chtělo zaměstnat vozíčkáře.

Družstvo Benna však se žádostí neuspělo, proto kontaktovalo Mareše, aby se pokusil přes odvolání u ministerstva dopravy negativní stanovisko změnit.

Podle obžaloby proto loni na jaře obdržel Mareš sto tisíc, aby částku použil na úplatek pro jednoho úředníka ministerstva.

Mareš i obžalovaní zástupci Benny se v pondělí ale shodně hájili tím, že zmíněná poskytnutá částka byla jen záloha na právníkovy služby a výdaje, rozhodně prý nešlo o úplatek. Zároveň však připustili, že žádný písemný doklad o předání peněz za účelem jejich použití kvůli právním službám nesepsali. Mareš měl od Benny jen plnou moc pro jednání s ministerstvem.

Zvláštní aktivita svědkyně

Do věci se podle výpovědí obžalovaných vložila Marešova známá Hana Šlesingerová, která se prý vydávala za právničku a advokátku a nyní je stěžejní svědkyní obžaloby.

Sama se loni údajně nabídla, že má známé na ministerstvu a že tam tedy může souhlas s udělením licence získat. Od Mareše si podle jeho slov vzala jako zálohu polovinu z obdržené částky, tedy 50 tisíc korun, ale zároveň prý uváděla, že na vyřízení STK bude chtít dalších 150 tisíc.

Nicméně byla to právě Šlesingerová, kdo loni v červenci osobně navštívil kancelář úředníka ministerstva dopravy, kde údajně vystupovala jako Marešův prostředník. Pracovníkovi úřadu nabídla sto tisíc za vyřízení licence, nicméně on úplatek odmítl a vše nahlásil nadřízeným.

Mareš poté, co jej letos v únoru zatkla protikorupční policie, Právu řekl, že Šlesingerová postupovala bez jeho vědomí, měla prý jen sjednat s úředníkem osobní schůzku.

Nicméně i v pondělí u soudu přiznal, že mu Šlesingerová přímo z ministerstva volala a sdělila, že od úředníka dostala lístek, v němž je napsáno, že za 50 tisíc nezvedne ze země ani tužku.

Proto jí pak prý do telefonu řekl: „Jdi za ním zpátky a zeptej se, co tedy chce a kolik chce.“

Druhým dechem ale u soudu dodal, že o úplatku vždy hovořila jen Šlesingerová. Jejich telefonát už monitorovala policejní inspekce, se kterou již v té době svědkyně spolupracovala.

„Je možné, že na mě byla nasazena inspekcí, protože hrozilo, že se letos po deseti letech, kdy mi vyprší zákaz práce u policie, vrátím zpět ke sboru,“ naznačil před soudem Mareš.

Nevěrohodná výpověď

Šlesingerovou, kterou bude prvoinstanční senát vyslýchat v polovině prosince, pak obžalovaný bývalý detektiv označil za naprosto nevěrohodnou.

„Je to osoba, která byla v minulosti šestkrát trestaná a dodnes je v podmínce za podvody, což jsem se dozvěděl až při seznamování se spisem. Má na svědomí podvody a krácení daně. Z mého pohledu se tedy jedná o normální recidivistku, která je ochotná se podepsat pod cokoli, jen aby se vyvinila. Všichni se mě ptají, proč není obžalovaná, když byla vlastně jediná, kdo něco nabízel,“ řekl Právu Mareš, kterému nyní hrozí až šestileté vězení.

Doplnil, že Šlesingerová v minulosti vymámila jeho jménem od Marešových klientů až milióny korun za domnělé právní služby a peníze nevrátila.

Reklama

Výběr článků

Načítám