Hlavní obsah

Experti považují vznik finanční policie za zbytečný

– PRAHA

Od 1. července budou mít úřady v České republice novou zbraň proti hospodářské kriminalitě - finanční policii. O potřebě přísnější kontroly zejména daňových a celních operací mluvili politici několik let, vláda vznik instituce schválila loni v srpnu. Podle některých odborníků však měly být posíleny dosavadní úřady, finanční policie je prý zbytečná.

Foto: Jana Bečková

Dolejší padrťský rybník

Článek

Policie prohlašuje, že nový kontrolní orgán je připraven zahájit ve čtvrtek činnost. Prostory jsou zajištěny, vybavení kanceláří bude průběžně doplňováno během roku. Útvar odhalování nelegálních výnosů a daňové kriminality, jak se složka oficiálně nazývá, bude mít pobočky i v sídelních městech dřívějších krajů.

Pracovníci nové instituce budou mít pravomoc nahlížet do daňových přiznání občanů. Dosud mohli policejní vyšetřovatelé nahlížet do daňových záznamů jen se souhlasem státního zástupce. Finanční policie tak prolomí daňové tajemství, což kritizují například opoziční politici.

Podle mluvčího pražského městského soudu Luboše Vlasáka je nová instituce obrovským přínosem. Záporné ohlasy podle něj přicházejí hlavně od těch, jejichž hospodaření není průhledné.

"Lidi, jejichž podnikání je konáno plně v souladu se zákonem, se těžko mohou bát negativních účinků tohoto dozoru," řekl ČTK.

Nejzávažnější majetková trestná činnost bývá podle Vlasáka spojována s takzvanými bílými límečky. K jejímu odhalení je třeba vysoce kvalifikovaných lidí, kteří dané problematice rozumí, míní soudce.

Celníci se do útvaru nehrnou

Známý pražský advokát Tomáš Sokol má zcela odlišný názor. Tvrdí, že místo nákladného zřizování nového kontrolního úřadu by bylo prospěšnější posílit současné instituce. "Spravilo by se to personálním posílením finančních úřadů," upozornil. Mimo jiné by však podle něj bylo nutné jejich zaměstnancům zvýšit platy.

Právník míní, že ze strany státní správy žádné signály o nedostatečné kontrole finančních operací nezazněly. "Vyvolává to u mně dojem, že to je vytváření umělé instituce, která potřebná nebyla," řekl Sokol. Jedním z důvodů, proč byla finanční policie zřízena, je podle něj rušení míst na bývalých celnicích.

Předpoklad, že do nové instituce přejde větší část bývalých celníků, se však zatím ukázal být nereálným. "K 1. červnu odešel k finanční policii jeden celník, od září přichází v úvahu další," řekla ČTK pracovnice Generálního ředitelství cel.

Kriminalisté prošli výběrovým řízením

Hlavní činností finančních policistů bude potírání hospodářské kriminality včetně praní špinavých peněz. Budou začleněni do struktur kriminální policie a vyšetřování v rámci ministerstva vnitra. Přejdou k nim i pracovníci odboru výnosů z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, který má kolem padesáti lidí.

Dalších 250 příslušníků má být přijato na základě standardních postupů. "Do výběrového řízení se přihlásilo přibližně 1100 uchazečů a pouze jeden z pěti byl k útvaru přijat," upozornila mluvčí policejního prezidia Lucie Uhlířová.

Anketa

Uvítáte vznik finanční policie?
ano
36 %
ne
41,1 %
nevím
22,9 %
Celkem hlasovalo 392 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám