Hlavní obsah

Exnáměstek Zlína jde kvůli korupci do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnský krajský soud v úterý v odvolacím řízení zpřísnil tresty pro bývalého náměstka primátorky Zlína Martina Janečku (dříve ČSSD) a jeho společníky. Janečka dostal za podplácení dvouletý trest vězení, musí také zaplatit 400 tisíc korun pokuty. Dvouletý trest vězení a pokuty dostali i jeho komplicové Radek Dvořák a Dalibor Kučera. Původně byli odsouzení podmíněně, nepodmíněné tresty navrhovala státní zástupkyně Barbora Vrzalová.

Článek

Všichni odsouzení ve svých vyjádřeních před soudem vinu odmítli. Trojice chtěla podle rozsudku podplatit insolvenčního správce věřitelské firmy, který vymáhal po Janečkově společnosti Square Transaction dluh 30 miliónů korun. Za úplatek 750 tisíc korun měl správce tento vysoký dluh administrativně snížit přibližně na šest miliónů korun.

Správce se však místo přijetí peněz obrátil na policii. Podle vyšetřování jednal právník Dvořák podle pokynů svých zaměstnavatelů, tedy Janečky jako předsedy představenstva a místopředsedy představenstva Kučery. "Nikoho jsem nenaváděl k tomu, aby poskytl úplatek. V žádném případě jsem se ničeho takového nezúčastnil," řekl u soudu Janečka.

Mohou podat dovolání k Nejvyššímu soudu

Odsouzení chtěli podle soudkyně Světlany Bartošové poskytnout úplatek, aby dosáhli prospěchu a jinému způsobili škodu. Martin Janečka, Dalibor Kučera a Radek Dvořák jsou odsouzení ke dvouletému vězení ve věznici s dozorem. Janečka musí zaplatit 400 tisíc korun pokuty, Dvořák 300 tisíc korun pokuty. Odsouzení už se proti rozsudku nemohou odvolat, mohou podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Za podplácení podle zákoníku hrozí vězení od jednoho do šesti let. Prvoinstanční soud odsoudil trojici v červnu, všichni dostali podmínky a pokuty. Odsouzení vinu odmítli a na místě se odvolali.

Podle státní zástupkyně Vrzalové však byla všechna tři podaná odvolání nedůvodná. Obhájci odsouzených během líčení namítali, že nařízené odposlechy byly nezákonné. Navíc prý neexistuje důkaz, který by svědčil o jejich vině. Soud se s námitkami podle soudkyně Bartošové vypořádal.

Reklama

Výběr článků

Načítám