Hlavní obsah

Exmajitel Sparty se zpovídá z urážky soudu

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý šéf fotbalového klubu Sparta Petr Mach před Obvodním soudem Prahy 4 čelí obžalobě, že urazil soudkyni Danu Pacholíkovou, která ho v minulosti poslala do vězení. Podle žalobkyně tak učinil ve svém rozhovoru pro tisk, kde předsedkyni senátu nařknul, že rozhodovala na základě politických tlaků a nikoliv důkazů.

Foto: Chaloupky o.p.s.

Učitelky mateřských škol se na semináři bavily.

Článek

Mach se v březnu 2001 v Lidových novinách vyjadřoval ke svému odsouzení a mj. komentoval i svůj názor na nezávislost soudců.

"Předsedkyně soudu (myšleno senátu, pozn. aut) Pacholíková při přelíčení naprosto veřejně prohlásila, že v mém případě jsou takové zákulisní tlaky, že neví, co s tím má dělat," uvedl v rozhovoru a zároveň kladně odpověděl na přímou otázku redaktora, zda Pacholíková soudila na základě politické objednávky.

Soudkyně odmítla nátlaky

V pozici svědka byla v pondělí jak předsedkyně senátu Pacholíková, tak oba přísedící soudci. Všichni tři konstatovali, že žádné tlaky na ně v souvislosti s případem Petra Macha činěny nebyly. Rovněž se shodli, že Pacholíková takový výrok v soudní síni nevypustila z úst.

Svědci z řad novinářů a ostatní veřejnosti naopak tvrdili, že soudkyně o zákulisních tlacích hovořila. Prý tak učinila poté, co jeden ze svědků odmítl vypovídat, protože se bojí o život a zdůvodnil to obdrženými výhrůžnými dopisy.

Svědectví novinářů

"Ona řekla něco v tom smyslu, že kolem těch svědků se něco děje, že je na ně vyvíjen tlak, aby nechodili k soudu," vzpomínal novinář Martin Kajan na průběh hlavního líčení. Podle něj však tím soudkyně mínila, že se tak děje ze strany Macha a jeho obhájce Josefa Lžičaře a nikoliv z pozice politiků či jiných vlivných skupin.

Tak interpretoval výrok i Lžičař. "Mě se to dotklo. Soudkyně mi řekla, že pouze trestní senát, státní zástupce a já jsme věděli, kteří svědci budou vypovídat," uvedl s tím, že mu vlastně naznačila, že jako jediný mohl svědky nějak ovlivňovat.

Inspekce šetřila mocenské vlivy

Lžičař je naopak přesvědčen, že Machova kauza od počátku podléhá politickým tlakům. Své tvrzení dnes dokládal například tím, že členové vlády Machovo odsouzení opakovaně prezentovali jako úspěch akce Čisté ruce.

Mach dnes u soudu uvedl, že se s trestním oznámením ohledně objektivity a spolčení vyšetřovacích orgánů obrátil přímo na ministra vnitra Stanislava Grosse. Ten předal celou věc Inspekci ministra vnitra k prošetření. "Inspekce se případem zabývala, nicméně vzhledem k nedostatku důkazů jej odložila," uvedla mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříková.

Podle informací Práva v současné době případ šetří policejní oddělení Prahy 8.

Mach sedí za neproclení BMW

Bývalý fotbalový boss si v současné době odpykává pětiletý trest za celní únik. Mach byl pravomocně odsouzen za to, že stát připravil o 1,4 miliónu korun, když koupil v roce 1993 v Německu luxusní automobil BMW a nepřihlásil ho k proclení.

Hlavní líčení bylo dnes odročeno kvůli výslechu dalších svědků, pokud bude Mach uznán vinným hrozí mu až roční vězení či peněžitý trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám