Hlavní obsah

Exekutor z Bruntálu dostal šest let vězení za zpronevěru

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajský soud v Ostravě ve středu již podruhé potrestal bývalého šéfa Exekutorského úřadu Bruntál Čeňka Bělastu. Za rozsáhlou zpronevěru v objemu sedmi milionů korun ho poslal na šest let do vězení. Podle verdiktu zpronevěřil peníze, které předtím jeho podřízení vymohli pro zhruba tři stovky věřitelů, a následně jimi hradil závazky úřadu i své odměny.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Stejný trest soud Bělastovi vyměřil již v minulém roce, ale odvolací Vrchní soud v Olomouci kauzu vrátil zpátky do Ostravy k novému posouzení. Ani tentokrát není rozsudek pravomocný a obžalovaný se proti němu odvolal.

Podle verdiktu exekutor neoprávněně používal peníze, tak jako by byly jeho vlastní. Platil z nich nejenom své odměny, ale i mzdy zaměstnanců, zákonné odvody i další náklady úřadu. A to bezmála devět let.

„Za ty roky se z toho stalo letadlo, které jednou muselo spadnout. Když nevydělával, nemohl prostě z vymožených peněz platit náklady,“ řekl soudce. „Moc dobře věděl, že to není správné, protože od jisté doby, kdy už to letadlo hodně ubíralo na výšce, snažil se zajistit peníze půjčkami i úvěry,“ dodal soudce.

Reklama

Výběr článků

Načítám