Hlavní obsah

Exekutor nalezl kradené starožitnosti

Novinky, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ze skupování kradených starožitností policie obvinila obchodníka z Prahy 4. Kradené předměty v hodnotě několika miliónů objevil náhodou soudní exekutor v jeho rodinném domě.

Článek

Starožitník Josef H. se po rozvodu nechtěl s manželkou podělit o majetek tak, jak nařídil soud, a proto byla nařízena exekuce. "Exekutor procházel jednu místnost za druhou. Ve sklepě se za jedněmi z mnoha skříňových dveří ukrývala tajná místnost, plná soch a obrazů, které zde bez ladu a skladu ležely na zemi. Exekutor tedy vše zadokumentoval, ale protože se jednalo o sakrální předměty, o svém nálezu uvědomil i policii," uvedla Iva Knollová z tiskového oddělení pražské policie.

Josef H. měl obchod se starožitnými předměty v Praze 6. Kriminalisté zjistili, že v průběhu několika let na burzách a přes inzeráty nakupoval sakrální předměty bez průvodního platného osvědčení.

Většina pochází z českých kostelů

Podle policistů byla většina artefaktů ukradena v kostelech, což musel poznat jako odborník i Josef H. "Některé z těchto předmětů jsou dokonce vedeny v rejstříku kulturních movitých památek České republiky," řekla mluvčí Knolová.

Zatím nejcennější součástí mužovy sbírky je olej na plátně Apoštol Jakub káže lidu od France Ferdinanda Mayeraze z roku 1769 v hodnotě nejméně 300 000 korun. Obraz byl podle policie odcizen v roce 1994 při vloupání do kostela v obci Ovčáry u Kolína.

Kriminalisté zatím nejsou schopni říci, zda jsou mezi těmito předměty i věci, které mohla ukrást devítičlenná skupina, jež se v současnosti zodpovídá u středočeského krajského soudu z vloupání do nejméně 120 církevních objektů.

Nalezená umělecká díla jsou umístěna na internetových stránkách Ministerstva vnitra ČR, veškeré informace k těmto předmětům mohou občané sdělit na telefonním čísle 974 854 325.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám