Hlavní obsah

Elitní detektiv házel u soudu špínu na kolegu, který ho udal

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

„Je to podrazák a egoista, který kvůli kariéře potopil i vlastní rodinu,“ prohlásil v úterý před odvolacím soudem bývalý detektiv plzeňské expozitury Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jiří Vrba na adresu svého někdejšího kolegy Jaroslava Vilda.

Článek

Vild Vrbu udal, že se ho snažil podplatit, aby zametl pod koberec jeden z rozpracovaných případů. Vrbu za to v květnu potrestal plzeňský okresní soud dvěma lety vězení s podmínečným odkladem na 2,5 roku. Dvaapadesátiletý Vrba až do úterního jednání u Krajského soudu v Plzni nevypovídal.

„Neměl jsem důvod se předtím obhajovat. Vůbec jsem nepředpokládal, že bych mohl být odsouzen. Až když mě soud prvního stupně devalvoval do pozice zločince, musím si k tomu říci své,“ prohlásil Vrba, kterého v roce 2007 osobně vyznamenal tehdejší ministr vnitra Ivan Langer za příkladné plnění služebních povinností.

Nabídl mi, že pokud tu kauzu sprovodím ze světa, tak si mohu říci o peníze se spodní hranicí sto tisíc korun, nebo že mi bude zařízeno bezproblémové dostudování vysoké školy.
Jaroslav Vild

Vrba podle spisu před dvěma lety oslovil svého někdejšího kolegu Jaroslava Vilda a nabídl mu peníze a další výhody výměnou za to, že ukončí prověřování podnikatele Luďka Tůmy, podezřelého z daňových úniků. Konkrétně se mělo jednat o úplatek ve výši sto tisíc korun anebo zajištění bezproblémového dostudování vysoké školy.

„Nabídl mi, že pokud tu kauzu sprovodím ze světa, tak si mohu říci o peníze se spodní hranicí sto tisíc korun, nebo že mi bude zařízeno bezproblémové dostudování vysoké školy,“ uvedl u soudu svědek Vild. S Vrbou se kvůli tomu ještě několikrát sešli, přičemž schůzky už monitorovala policejní inspekce.

Vild je velkým egoistou. Vždycky prahl po nějaké funkci a za tím si tvrdě šel. Potopil i svoji rodinu, která někam upadla, a on si dál dělal kariéru.
Jiří Vrba

„Vild je velkým egoistou. Vždycky prahnul po nějaké funkci a za tím si tvrdě šel. Potopil i svoji rodinu, která někam upadla, a on si dál dělal kariéru. Snažil se dostat i na Krajské ředitelství policie do Plzně, kde ho nechtěli, protože věděli, že je to podrazák. Nakonec si ho jako náměstka vzal karlovarský krajský policejní ředitel Tomášek, se kterým je jedna ruka,“ řekl v emotivní výpovědi Vrba.

Přitom zdůrazňoval, že sám u policie 30 let poctivě pracoval. Už ale nezmínil to, že je trestně stíhaný v rozsáhlé kauze zneužívání policejní databáze, když v jeho počítači našla inspekce nelegálně vylustrované údaje, které měly sloužit ke kompromitaci zaměstnanců státní správy, samosprávy brojící proti nepoctivým podnikatelům.

U soudu dále zaznělo, že Vrba mohl stát také za únikem informací o chystaných domovních prohlídkách v souvislosti s případem podnikatele podezřelého z daňových úniků.

Odvolací soud jednání odročil na příští měsíc, kdy bude vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám