Hlavní obsah

E-shop věcí s neonacistickou tematikou skrývali bratři za obchodem s dětským oblečením

Právo, ČTK, cis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Nejméně na dva milióny korun si přišli dva bratři z Mostu, kteří přes internet prodávali oblečení a další zboží se zakázanou symbolikou. Třiatřicetiletý obchodník a jeho o tři roky starší nezaměstnaný bratr skrývali nabídku za běžným obchodem, navíc často s dětským oblečením.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Policista ukazuje jedno z prodávaných triček

Článek

Policisté na případu pracovali zhruba rok, trestní stíhání obou mužů ve věku 30 a 33 let zahájili v říjnu. "Internetový obchod provozovali od roku 2009. Nabízeli a prodávali různé předměty s motivy hodnocenými jako společensky škodlivé," řekl vedoucí územního odboru mostecké policie Jiří Volprecht.

Více než 2000 věcí zabavených při domovních prohlídkách posuzoval soudní znalec, asi 70 procent věcí bylo závadných. Přímo v internetovém obchodě podle policistů muži z Mostu textil, hudební nosiče a další věci se závadnou tematikou nenabízeli. "Každého zájemce si prověřovali, ty nejzávadovější věci prodávali jen prověřeným jedincům," uvedl vyšetřovatel Štěpán Václavík.

Foto: Šárka Cicvárková, Právo

CD disky, odznaky či oblečení se symboly prodávali pachatelé přes internet

Navíc měli podle něj i několik prodejců, kteří zboží nakupovali ve velkém a pak ho prodávali například na neonacistických koncertech. Návrh na obžalobu policie podá v prvním čtvrtletí příštího roku, soudní znalec ještě vyhodnocuje zabavené počítače a disky. "Myslím, že do půl roku od podání obžaloby by se případ mohl dostat k soudu," dodal Volprecht.

Výrobce nemusel vědět, co vyrábí

Policie obvinila oba sourozence z podpory a propagace hnutí, směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Protože prodávali přes veřejnou síť, hrozí jim až desetileté vězení. Závažnost jejich jednání dokládá i to, že byli první tři měsíce vyšetřování ve vazbě.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Věci zabavené u bratrů

Policisté prověřovali i firmu, která pro ně potisky na trička vyráběla. Podle nich ale laik nemusí rozeznat, že jde o závadná témata. Na některých tričkách byly například obrázky nacistických představitelů. Policie objevila i 1500 složenek na dodané zboží, prověřuje i jejich odběratele.

Reklama

Výběr článků

Načítám