Hlavní obsah

Dvouletá holčička se svíjela v křečích, přiotrávila se oxidem uhelnatým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ke dvouleté holčičce v křečích byli přivoláni pražští záchranáři v noci na čtvrtek. Po příjezdu na místo zjistili, že dítě bylo přiotráveno oxidem uhelnatým. Do nemocnice proto musela také sestra a matka.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Posádky vyjely do ulice Na Folimance k holčičce v krátkodobém bezvědomí a v křečích. Příčinou zdravotních potíží byla intoxikace organismu oxidem uhelnatým, který unikal do bytu z koupelnového plynového ohřívače vody,“ sdělila mluvčí záchranářů Jiřina Ernestová.

S holčičkou převezly sanitky k aplikaci kyslíku do hyperbarické komory kladenské nemocnice také její sedmiletou sestru a matku. Následně byly předány do nemocnice na Karlově náměstí.

Oxid uhelnatý není cítit, otravuje organismus nenápadně. Z buněk vytěsňuje kyslík a jako první napadá mozkové buňky, proto dochází při těžkých otravách často k celoživotnímu postižení.

Preventivní opatření spočívají v pravidelných servisních prohlídkách plynových spotřebičů a komínů. Další možností je instalace čidla, které upozorní na zvýšené množství oxidu uhelnatého v bytě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám