Hlavní obsah

Dvojnásobný vrah se u soudu přiznal a zkolaboval

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Teprve devatenáctiletý, ale už třikrát soudně stíhaný Tomáš Vít, který je obžalovaný z vraždy manželského páru seniorů v Trutnově, se ve čtvrtek k brutálnímu útoku u královehradeckého krajského soudu přiznal. Nedokáže si však vybavit, proč vlastně tak brutálně zaútočil. Při čtení výpovědi mladík zkolaboval a sesunul se k zemi. Přivolaní záchranáři ho odvedli na vyšetření do nemocnice.

Mladík zavraždil seniory kladivem a nožem, u soudu se přiznal a zkolabovalVideo: Prima FTV

 
Článek

Mladík podle spisu nejdříve zaútočil na pětadevadesátiletého muže, kterého pobodal a bil ho pěstmi. Následně napadl i devětaosmdesátiletou ženu, kterou mimo jiné opakovaně udeřil kladivem do hlavy. Napadení utrpěli rozsáhlá zranění, žena zemřela v důsledku úrazového šoku na místě, těžce zraněný muž zemřel později v nemocnici na poúrazový otok mozku.

Mladíkovi, který každý den pravidelně kouřil marihuanu, se v den spáchání činu udělalo zle. Podle jeho slov byl bez drogy jako na trní. „Zahulil jsem si ten den ráno jointa a udělalo se mi špatně. Seděl jsem jako zasekaný a na čas jsem ztratil zrak,“ uvedl u soudu mladík. Proto se rozhodl jít k sousedům poprosit o prášek. Když jej od staré paní nedostal, znovu zazvonil a snažil se do bytu dostat.

Šla na mě s hůlkou a křičela, ať vypadnu. Bodnul jsem ji do břicha a do krku.
Obžalovaný

„Podruhé mi otevřel její manžel, ale také mi odmítl dát prášek a chtěl, abych šel pryč. Strčil jsem do něj, on zavrávoral a šel k ledničce, odkud si přinesl nůž a znovu mě žádal, ať odejdu. Nůž jsem mu vzal, pán byl starý a slabý, nebyl problém mu kudlu odebrat. Pak jsem ho bodnul. Začal křičet o pomoc, tak jsem ho asi pětkrát bodnul do břicha a jednou do krku. Bodal jsem ho ze strachu, aby se jí nedovolal,“ popsal začátek konfliktu Vít s tím, že starého muže ještě čtyřikrát udeřil do obličeje.

„Pak přiběhla jeho paní. Šla na mě s hůlkou a křičela, ať vypadnu. Bodnul jsem ji do břicha a do krku. Na krk jsem mířil, aby nekřičela. Když jsem ji bodnul do krku, tak skutečně křičet přestala. Poté se ke mně otočila zády a chtěla utéct, vzal jsem kladivo, co tam leželo a zasadil jí zhruba čtyři údery do hlavy,“ popsal svůj brutální útok obžalovaný mladík v přípravném řízení.

Foto: René Chvalina, Právo

Do soudní síně přivedla justiční stráž mladého násilníka přímo z vazby

O krutosti jeho útoku svědčily krevní stopy nalezené po celém bytě. Vrah nechal usmrcené ležet v tratolišti krve. Nešťastníky objevila pečovatelka. Když jim nesla jídlo a oni neotvírali, zavolala příbuzným. Ti po otevření bytu zavolali sanitku a policii.

„Nečekal jsem, že umřou, myslel jsem, že jen budou ticho a na všechno zapomenou,“ dodal Vít. Ten u soudu vypověděl, že se dva roky věnoval bojovému umění musado. Devatenáctiletý mladík má pouze základní vzdělání a nikdy nepracoval.

Už druhý den po vraždě Vít skončil ve vazbě, aby se nemohl vyhýbat stíhání. Mladíkovi hrozí až výjimečný trest. Soud by měl pokračovat v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám