Hlavní obsah

Dvojnásobnému vrahovi se do detence nechtělo, nakonec s verdiktem soudu souhlasil

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

I když původně nesouhlasil s umístěním do zabezpečovací detence, nakonec si to Jan L. z Rokycanska rozmyslel a svoji stížnost proti listopadovému rozhodnutí Krajského soudu v Plzni vzal nyní zpět. Verdikt je tak podle mluvčí soudu Lucie Jíchové pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Schizofrenik, který zavraždil svou babičku a dědečkaVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Třicetiletý muž letos v únoru podle spisu podřízl své prarodiče. Za svůj čin ale není trestně odpovědný, protože podle znalců trpí paranoidní schizofrenií a nebyl schopen se ovládat.

„Nemáme pochybnosti, že se činu dopustil. Jeho pobyt na svobodě je nebezpečný. Ve stávající fázi jeho onemocnění existuje velká obava, že by mohlo dojít k ohrožení společnosti. Naše rozhodnutí neznamená, že v zabezpečovací detenci bude nekonečně dlouhou dobu. Důvody se přezkoumávají jednou za rok," uvedl předseda senátu Jan Hostaš.

Hlasy mi říkaly, že mám babi shodit z balkonu, řekl soudu schizofrenik, který zabil dva lidi

Krimi

Proti rozsudku si Jan L. ještě v soudní síni podal stížnost. Podle jeho obhájce je detence příliš přísné opatření a navrhl hospitalizaci ve zdravotnickém zařízení s tím, že medikací lze agresivní projev nemoci eliminovat. „Není tak hrozbou pro sebe ani okolí,“ argumentoval advokát.

Hlasy mu napovídaly

Tragédie se stala 6. února večer v domě s pečovatelskou službou v Břasích na Rokycansku. Mrtvého muže (76) našli kriminalisté v bytě, tělo jeho o čtyři roky mladší manželky pod balkonem stejného bytu. Oba měli podříznutá hrdla. „Moc mě to mrzí, jsem strašně smutný z toho, co se stalo. Hlasy mi říkaly, že mám babi shodit z balkonu. Dál nechci vypovídat, je to pro mě velmi bolestivé,“ řekl před soudem Jan L.

Vrah po činu z místa odešel ke kamarádovi, který právě přijel domů a parkoval auto v garáži. „Když se elektrická vrata začala zavírat, objevila se v nich bosá noha. Vrata se pak zase otevřela a před nimi stál Honza. Byl bez bot, špinavý od krve a mluvil z cesty,“ vypověděl Jan M.

Podřízl prarodiče. Nejspíš skončí v detenci

Krimi

Myslel si, že je Jan L. opilý. Zavolal proto jeho bývalé přítelkyni a dalšímu kamarádovi, kteří za pár minut přijeli. „Honza pořád opakoval, že všichni musí odjet do Thajska, že zabil babi a dědu. Nijak jsem tomu nevěnoval pozornost, protože dál mluvil o tom, že všichni Češi jsou mrtví včetně mě. Dohodli jsme se, že ho odvezeme na psychiatrii,“ vypověděl Filip P. s tím, že raději zavolal Honzovu strýci, aby zajel prarodiče pro jistotu zkontrolovat.

Už během cesty ale příbuzný telefonoval zpátky s tím, že Jan L. mluví pravdu. Doslova řekl, že babi s dědou Honza podřízl jako ovce. Posádka vozidla byla v šoku, dohodli se, že vše vyřeší, až dorazí do nemocnice. „Honza během jízdy pořád vykřikoval nějaké nesmysly, třeba že vidí hořící barák. Když jsme dorazili před nemocnici, přijeli policisté a Jana L. zadrželi,“ dodal Filip P.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám