Hlavní obsah

Dvojice skinů v Praze napadla transsexuála

PRAHA

Dva dohola ostříhaní muži ve čtvrtek večer v centru Prahy zkopali a oloupili transsexuála. Zřejmí příznivci hnutí skinheads přitom hajlovali a vyvolávali rasistická a fašistická hesla. "Povalili mě na zem, kopali do rozkroku, zad i do hlavy a řvali - ty zasranej hajzle přeoperovanej, hnusnej, ty svině, ty kryso zbabělá půjdeš do plynu," vypověděla v pátek Miluše Šubrtová.

Foto: Josef Zajíc

Bezručova vyhlídka nad Kopřivnicí na kopci Brdy. 4.11.2012

Článek

Pracovnice České televize zůstala po útoku v pracovní neschopnosti. Zhruba třicetiletí muži napadli 34letou ženu po 21:00 na Můstku. Vyřítili se na ni zpoza rohu a zaútočili zezadu.  Při brutálních kopancích podle Šubrtové provolávali fašistická hesla a opěvovali nacistického vůdce Hitlera. "Křičeli, že nás podobných se svět zbaví a dá tak prostor pro čistou jejich rasu," popsala napadená.

Policie: přijďte zítra

Po surovém útoku vytrhli násilníci své oběti tašku a připravili ji tak o 7000 korun a mobilní telefon. Pak utekli. Napadené pomohli na nohy kolemjdoucí Italové.

"Pak jsem se dobelhala do poloviny Václavského náměstí, kde jsem oslovila policejní hlídku," uvedla Šubrtová. Policisté ji sice odvedli ke služebně, ale protože tam nešel elektrický proud, nemohli událost oficiálně sepsat a ženě doporučili, aby přišla druhý den podat trestní oznámení. "Pomohli mi ale tím, že mě aspoň odvedli na pohotovost," pokračovala Šubrtová, která nakonec skončila v nemocnici kvůli nálezu krve v moči po kopancích do přirození. Zároveň vyjádřila i nespokojenost s tím, že s ní policisté hovořili jako s mužem. "Připadala jsem si jako v minulém století," podotkla.

Pomoci by mohly pouliční kamery

Nad doporučením policie ohledně podání trestního oznámení kroutí hlavou náměstkyně obvodního státního zástupce Prahy 1 Zdeňka Galková, podle které v takovém případě není vůbec nutné. Pokyn policie ale potvrdila i mluvčí pražské policie Iva Knolová. "Naši hoši odvedli paní na ošetření a poučili ji, aby se, jakmile to její zdravotní stav umožní, dostavila na kterékoli policejní oddělení a učinila tam trestní oznámení," řekla ČTK.

Šubrtová v pátek trestní oznámení podala. "S kriminalisty jsme pak šli na místo činu, kde proběhlo ohledání," doplnila. Policie se podle ní chystá zkontrolovat tamní bezpečnostní kamery, zda incident nezachytily a nepomohly by tak k identifikaci útočníků.

Útoků proti sexuálním menšinám je víc

Galková mezitím zjistila, že místní policisté ve čtvrtek událost zaevidovali jako loupež a případ předali k dalšímu prověřování službě kriminální policie a vyšetřování Prahy 1.  "Právní kvalifikace je orientační," zdůraznila. Pokud se prokáže rasový podtext útoku, či motivace nenávistí k sexuální menšině, hrozí dosud neznámým pachatelům vedle loupeže obvinění z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka nebo z násilí proti skupině obyvatelů a jednotlivci.

"Stále jsem velmi psychicky rozrušená," uvedla Šubrtová. Míní, že útočníci sympatizují se skiny, jejichž nenávist k sexuálním menšinám je podle ní obecně známá. "Kriminalisté mi řekli, že útoků na sexuální menšiny je v Praze víc," dodala.

Zbořil: řada skinů jsou latentní homosexuálové

Podle politologa Zdeňka Zbořila, jenž se zabývá problematikou extremismu, je pro hnutí skinheads dominantní nenávist vůči jiným lidem. "Jsou sociálně nevyvinutí," řekl ČTK. Sympatizanti skinů podle něj neumějí navázat milostný vztah, v podstatě nenávidí dívky a často se mezi nimi vyskytuje skrytá homosexualita. "Oni se toho bojí, a proto okázale napadají homosexuály," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám