Hlavní obsah

Dva vojáci kvůli šikaně u elitní jednotky končí

Právo, dan, rav
LIBEREC

V české armádě se po delší době zase objevila šikana. Problémy s ní musí řešit elitní jednotka 31. brigády radiační, chemické a biologické obrany z Liberce, která je často využívána v zahraničních vojenských misích. Jeden z příslušníků "chemiků" se hned dvakrát během několika dnů dostal do rukou svých kolegů a odnesl to zraněním krku. Dva vojáci u jednotky na vlastní žádost končí.

Článek

Případ odchodem vojáků ale nekončí, šetří ho vojenská policie a také Policie ČR.

Šikana se podle Libereckého deníku odehrála na červencovém cvičení složek záchranného systému v liberecké Tipsport aréně. Skupina vojáků včetně jedné ženy tam do čisticího stanu nedobrovolně odtáhla podpraporčíka Jana Kašubu.

Jedna z jeho podřízených ho částečně vysvlékla a další voják pak Kašubu postříkal vodou na podbřišku. Údajně se mu zdálo, že podpraporčík obtěžoval jejich kolegyni. Skupina si celou událost dokonce nahrála na mobil a tuto nahrávku Liberecký deník ve čtvrtek zveřejnil.

"Určitě mi vadilo, že jsem byl osprchován před svými podřízenými a před očima podřízených druhého velitele, který mě osprchoval. A vadilo mi také, že jsem byl částečně vysvlečen osobou ženského pohlaví," řekl k tomu pro TV Nova Kašuba. Šikaně ale nebyl konec. Kašuba o několik dní později čelil fyzickému napadení stejného vojáka, který jej předtím sprchoval. "Mělo dojít ke slovní rozepři, kdy jeden voják přitlačil druhého ke zdi a sevřel ho okolo krku," popsal konflikt mluvčí Vojenské policie Jan Čermák.

"Měl jsem z toho postraumatický blok páteře, nemohl jsem hýbat krkem, nosil krční límec. Bylo to hodně bolestivé," uvedl Kašuba, který pak skončil na 17 dnů v pracovní neschopnosti.

Útočníkem je údajně velmi konfliktní člen jednotky, kterému nyní hrozí za šikanu pokuta až 5000 korun. Případem se zabývala civilní policie, která ale věc posoudila jen jako přestupek a předala kauzu ke kázeňskému řešení vojenskému útvaru.

Armáda případ stále ještě šetří, a to jako trestný čin. "Vzhledem k délce pracovní neschopnosti poškozeného byla původní právní kvalifikace změněna z přestupku na trestný čin ublížení na zdraví," upřesnil mluvčí Vojenské policie.

Podle deníku se ale údajně vyšetřovatel Vojenské policie pokusil Kašubu přimět, aby potvrdil, že mu při incidentu nevznikla žádná psychická ani fyzická újma.

Parkanová: takoví lidé nemají v armádě co dělat

Podle ministryně obrany Vlasty Parkanové, která ve čtvrtek opustila nemocnici, kde byla několik dní kvůli vysokému krevnímu tlaku, je věcí velitele, aby si udělal ve své jednotce pořádek. "Podle mě lidé tohoto typu nemají v armádě co dělat," sdělila Parkanová Právu.

Dodala, že v pondělí náčelník generálního štábu a Vojenské policie podají o případu podrobnější informace. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek podotkl, že se jednalo o ojedinělý exes. "Po zrušení základní služby a zavedení profesionální armády se nejedná o šikanu v pravém slova smyslu, ale spíše o osobní konflikty a bossing," řekl Právu Čírtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám