Hlavní obsah

Dva osmáci jsou podezřelí z pokusu znásilnit spolužačku

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BLÍŽEJOV

Pověst Základní školy v Blížejově na Domažlicku utrpěla opět další šrám. Poté, co v loňském roce propukl skandál se šikanou mezi dětmi, která vyvrcholila odchodem ředitele, musí se nyní škola vypořádat s dalším průšvihem svých žáků, který už ale patří do kategorie závažných kriminálních případů. Policejní detektivové vyšetřují dva 14leté žáky osmé třídy pro podezření, že se pokusili znásilnit spolužačku.

Foto: Josef Sekyra
Článek

"K případu nebudeme zatím poskytovat podrobnosti. Je to příliš čerstvá záležitost a navíc podezřelými jsou nezletilci, jejichž identitu chrání zákon," uvedl šéf domažlické kriminálky Emanuel Kopf. Podle jiného zdroje si hoši na dívku počkali venku.

"Údajně na ni číhali u silnice za obcí, když šla naproti svým kamarádkám. Strhli jí někam do trávy, tam ji svlékli, přičemž jeden ji držel ruce a nohy, aby nemohla klást odpor a druhý ji nejprve osahávalů a pak ji strkal prsty do přirození. Pohlavnímu styku se ale školačka nakonec ubránila," popsal zdroj.

Bez trestu

Provinilci se nemusejí bát trestního postihu. Projde jim to pouze ze vztyčeným prstem, protože ještě nedovršili věkovou hranici trestní odpovědnosti. Policii případ oznámila ředitelka školy Dagmar Hanzalová. "Ta dívka to v sobě držela 14 dní. Až v pondělí přišly za třídní učitelkou spolužačky, kterým se dívka svěřila nejspíš z obavy, že by se to mohlo opakovat, protože nějaké náznaky v tomto smyslu se tam objevily," řekla ředitelka. Podle ní nebyl důvod dívce nevěřit.

"Není z takové rodiny, aby měla potřebu si vymýšlet. O věrohodnosti její výpovědi jsem vůbec nepochybovala. Navíc jeden z těch hochů se doma rodičům přiznal," pokračovala Hanzalová.

Oba žáci už stihli od září nasbírat ředitelské důtky za nekázeň. "Navrhla jsem rodičům, aby je na čas přemístili do speciálního diagnostického zařízení, kde budou pod dohledem psychiatrů. Musíme ale nejdříve počkat na závěry policejního šetření," uzavřela ředitelka školy.

Nekontrolovaná agresivita

Starosta Blížejova Jiří Červenka zatím o případu nic neví. "Nikdo mě dosud neinformoval, takže vůbec nemám ponětí o tom, co se stalo," uvedl první muž obce, která je zřizovatelem školy.

Podle osloveného psychologa sice školáci prožívají období puberty spojené se zvýšeným zájmem o druhé pohlaví, ale v tomto případě bylo jejich chování umocněno výrazným sexuálním pudem spojeným s nekontrolovatelnou agresivitou.

"Rozhodně by měli projít psychodiagnostickým a psychiatrickým vyšetření. Jejich chování může být také odezvou narušeného rodinného prostředí," reagoval klatovský psycholog Karel Havlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám