Hlavní obsah

Důchodkyně uhořela i se svými kočkami

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Silný mráz donutil v pondělí krátce před půlnocí šestaosmdesátiletou důchodkyni, aby se ve svém bytě v Čestmírově ulici v Praze 4 zahřála elektrickým teplometem. To ji však o několik minut poději stálo život. Přístroj totiž umístila příliš blízko svého lůžka, které se žárem vzňalo.

Foto: Pavel Čempěl

Přejezd v Ostravské ulici už museli železničáři provizorně opravovat vloni.

Článek

Teplota mohla podle odborníků dosáhnout až 800 stupňů. "Stará paní ještě stačila vstát z postele, ale po několika krocích upadla na zem. Z té už se nezvedla," konstatoval mluvčí pražských hasičů Václav Hladík s tím, že se s největší pravděpodobností udusila zplodinami.

"Hasiči se museli do bytu dostat násilím. Když se jim to povedlo, nejevila již důchodkyně bohužel žádné známky života," řekl Právu Hladík. Zároveň dodal, že její neopatrnost při zacházení s elektrickým spotřebičem odnesly svými životy dvě kočky.

"Plameny také poškodily veškeré vybavení ložnice, způsobená škoda byla odhadnuta na 100 tisíc korun," dodal Hladík s tím, že hasiči požár lokalizovali během několika minut.

"Provedli jsme ohledání na místě a cizí zavinění na smrti staré paní bylo vyloučeno," uvedla k nešťastné události pražská policejní mluvčí Daniela Razímová. Zároveň doplnila, že se policie případem i nadále zabývá. Letos jde přitom v Praze už o druhého důchodce, kterého zabily plameny v bytě.

"Za celý loňský rok v Praze při požárech zemřeli tři lidé nad šedesát let, o rok předtím to byl dokonce pouze jeden," uvedl Hladík.

Hasiči před teplomety varují

Požáry způsobené používáním nejrůznějších topidel tvoří v celé České republice zhruba dvě procenta z celkového počtu za rok. Přestože se z hlediska celkových statistik nejedná o velký podíl, hasiči před neopatrností při topení důrazně varují.

"S používáním topných těles se pojí četná nebezpečí a může dojít nejen k újmám na zdraví nebo značným škodám na majetku, ale jako v tomto případě dokonce i k úmrtí," upozornil tiskový mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Petr Kopáček.

"Vždy je potřeba dodržovat zejména zásadu bezpečné vzdálenosti. Jakékoliv hořlavé látky a předměty, které se můžou vznit, je nutné umístit pokud možno co nejdál od topidla," uvedl Kopáček. Jedním dechem dodal, že zejména u infrazářičů, které se rozžhaví do velmi vysokých teplot, by se do vzdálenosti zhruba jednoho metru neměly hořlavé materiály vyskytovat vůbec.

Podle pražských hasičů dělilo v pondělí teplomet a postel v bytě uhořelé důchodkyně pouze několik málo centimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám