Hlavní obsah

Drzouny v luxusních bavorácích vedl přes chráněnou Šumavu policejní důstojník

– Šumava
Právo, Patrik Biskup

Možná s pocitem toho, že jim záda kryje policejní pohlavár, se 28. září drze prohnali chráněnou Šumavou milovníci luxusních BMW. Jak jsme informovali v pátek, kolona třiadvaceti sporťáků po překonání bezpečnostní závory projížděla v těsné blízkosti Národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero, kam je vjezd přísně zakázán kvůli ochraně přírody.

Foto: Václav Vetýška

Chráněnou oblastí se projížděli řidiči v BMW.

Článek

Právo zjistilo, že jedním z účastníků akce a zřejmě i lodivodem celého konvoje byl podplukovník Vladimír Žaloudek z policejního prezidia.

Ten v minulosti šéfoval pohraniční policii v šumavském Debrníku a dobře to tam zná. Patrně nepředpokládal, že kolona hřmících aut rozčilí turisty natolik, že okamžitě zalarmují správu národního parku a policii.

„Nevěřili jsme svým očím. Taková drzost, všechny nás to tady pobouřilo. Okamžitě jsem informoval policisty a ředitele národního parku, aby celou záležitost důsledně prošetřili,“ uvedl Václav Vetýška z Plzně, který na místě pořídil i fotodokumentaci.

Foto: Václav Vetýška

Chráněnou oblastí se projížděli řidiči v BMW

Žaloudek podle informací Práva zaplatil stejně jako ostatní řidiči z kolony stokorunovou pokutu za nerespektování zákazu vjezdu.

Pana Žaloudka považuji za solidního člověka, ke kterému mi organizování nějakých nelegálních výjezdů moc nejde
Náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý

Přiznat se k příslušnosti k policii je věcí etiky

„Není povinností policisty oznámit při řešení dopravního přestupku svou příslušnost k Policii ČR, neboť mu to neukládá žádný právní předpis. Podle etického kodexu se jedná pouze o jakousi morální povinnost. Jiná situace by nastala, pokud by se policista vyřizující přestupek přímo zeptal, zda řidič není příslušníkem bezpečnostních sborů. V tomto případě je povinností toto uvést,“ uvedla Markéta Johnová z policejního prezidia.

Žaloudek pracuje v kanceláři náměstka policejního prezidenta Tomáše Tuhého, šéfa uniformované policie. O výletě bavoráků se Žaloudek odmítl bavit. V polovině otázky zavěsil telefon.

Foto: Václav Vetýška

Chráněnou oblastí se projížděly řidiči v BMW

Jeho nadřízený o věci nic nevěděl. „Když to teď od vás slyším, tak mě to ale dost překvapuje. Pana Žaloudka považuji za solidního člověka, ke kterému mi organizování nějakých nelegálních výjezdů moc nejde. Pokud v tom nějakým způsobem figuruje a dopustil se přestupkového jednání, budu ho řešit v kázeňském řízení,“ reagoval Tuhý.

Policisté ho nepoznali

To, že se mu případ dostane k rukám, je už teď jasné. Pokud totiž vyšlo najevo, že Žaloudek dostal pokutu neoprávněně, je podle zákona možné to napravit.

„Zasahující policisté ho na místě nepoznali a on se sám nepřihlásil. Dodatečně ale zjistili, že se jedná o jejich kolegu. Rozhodnutí o uložení blokové pokuty by měli jako nezákonné nyní zrušit policisté z plzeňského krajského ředitelství a přestupek nově postoupit k vyřízení,“ uvedl informovaný zdroj.

Žaloudka asi čeká několikatisícová srážka z platu po dobu nejméně dvou měsíců.

Anketa

Měl by se více pokutovat vjezd do chráněných oblastí?
ano
95,8 %
ne
4,2 %
Celkem hlasovalo 15161 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám