Hlavní obsah

Držel prý šestiletou ve sklepě a ukájel se, ale soud se případem odmítl zabývat

Právo, Stáňa Seďová

Na Linku právní pomoci Nadace Naše dítě (NNd) se obrátila zoufalá matka šestileté holčičky, která se jí svěřila, že ji strýc držel násilím ve sklepě a ukájel se před ní. Policie dívenku vyslechla a poslala návrh na obvinění. Soud jej zamítl, muže neposlal ani na vyšetření. Při hodinovém výslechu dívenky prý nezazněly dostatečné detaily zneužití.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tento příběh ukazuje, jak nedokonalá je ochrana a zacházení s dětmi, které zažijí takové hrůzy. Když už to dokážou říci rodičům, čeká na ně výslech, kde se malé děti samy ocitnou proti policistům a psychologům. To často nezvládnou. Proto jsou důležité psychologické posudky a vyšetření dětí i údajných pachatelů. Pro nás je naprosto šokující, že soud, který nemůžeme kvůli ochraně anonymity klientky konkretizovat, nic takového nenařídil. Ani sexuologické vyšetření strýce,“ řekla o postupu soudu Markéta Sodomková, zástupkyně ředitelky Nadace Naše dítě (NNd).

Nebylo to poprvé

S prosbou o radu na možnost odvolání proti tomuto soudnímu kroku se na nadaci obrátila matka holčičky. Její šestiletou dcerku měl švagr, tedy strýc dívenky odvést do sklepa, svázat izolepou a při pohledu na ni se sexuálně ukájet.

„Když se matce před rokem holčička svěřila, řekla jí také, že to nebylo poprvé. Fyzicky jí sice nikdy neublížil, ale i tak jde o nekontaktní sexuální zneužití. Takové šrámy si dívenka ponese celý život,“ uvedla pro Právo Sodomková.

Jakmile se matka dozvěděla, co její dcera zažívala, obrátila se na policii. Policisté holčičku hodinu vyslýchali bez přítomnosti matky, aby nemohlo dojít k ovlivňování, a na základě její výpovědi zaslali návrh na obvinění soudu. Jenomže ten obvinění zamítl.

Podle advokáta Linky právní pomoci NNd soud nevyužil své zákonné možnosti, aby ověřil svědectví nebo se dobral pravdy. „Mělo rozhodně dojít na psychologický posudek, kde by měl být popsán charakter odpovědí dítěte, zda odpovídají věku a schopnostem dítěte a prožité situaci. Pro soud jsou tyto posudky stěžejním důkazem, popřípadě může zadat vlastní posudek, má-li pochybnosti,“ vysvětlil advokát.

Podle něho jsou i další možnosti, kterými by se mohla matka bránit, aby její švagr nezůstal nepotrestán: „Odvolání může podat státní zástupce. Další možností je podat podnět ministru spravedlnosti pro podání stížnosti pro porušení zákona. Tento procesní úkon je ale poměrně složitý, o stížnosti pak rozhoduje Nejvyšší soud ČR.“

Počty týraných dětí neklesají

Na problém, kdy nikdo nehájí děti, které si často prošly peklem, ještě musí obstát u výslechu a ani jim nikdo nepomáhá, upozorňuje Nadace Naše dítě v souvislosti se Světovým dnem prevence týrání a zneužívání dětí, jenž připadá na 19. listopadu.

„Chybí u nás právní zástupce nebo obhájce, který bude stát po boku dětí v této fázi případu,“ potvrdila Klára Zelenková, mluvčí nadace, a dokládá statistiky, se kterými denně bojují.

„Přestože se snažíme informovat o příbězích těchto nešťastných dětí, aby byli lidé ke svému okolí pozornější a dařilo se jim předcházet, počty případů týraných a zneužívaných dětí v posledních letech stále neklesají. Jen v roce 2013 bylo evidováno na tisíc ohlášených případů psychického týrání dětí, což je o sto více než v roce předchozím. Čísla statistiky jsou navíc pouze vrcholem ledovce,“ dodala.

Loni bylo fyzicky týráno 859 dětí, sexuálně zneužíváno 888 a zanedbáváno 4663 dětí, což je jediné číslo, které proti roku 2012 kleslo – o celé dvě stovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám