Hlavní obsah

Družka vyprovokovala muže k hádce a ten ji bodl, dostal osm let vězení

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

K osmiletému trestu vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou odsoudil v pátek senát Krajského soudu v Olomouci za pokus o vraždu padesátiletého Pavola Slavika. Loni v červnu ve Vsetíně bodl nožem po předchozí hádce svou tehdejší o rok mladší družku. Ta, jak sama přiznala, jej k činu vyprovokovala a po zašití rány v nemocnici šla ještě týž den na pivo do hospody.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Pavol Slavik v pátek u Krajského soudu v Olomouci.

Článek

Drama se odehrálo loni 7. června v bytě matky poškozené, v němž se svým druhem žila. Muž ženu po hádce bodl nožem do hrudníku. Slavik se k činu přiznal, přičemž tvrdil, že družku nechtěl usmrtit.

Větší světlo pak do případu vnesla v pátek jeho družka, kterou přivezla do soudní síně policejní eskorta, protože se k soudu odmítala dostavit. Ukázalo se, že žena muže k činu vyprovokovala.

Při hádce jsem mu řekla, že mám ráda někoho jiného, vyprovokovala jsem ho.
napadená

Oba spolu žili zhruba osm let. „Poslední dva roky byly trochu divoké. Nerozuměli jsme si, roli v tom hrál i alkohol. Pili jsme oba, já asi víc. On mi to v dobrém zakazoval, já si nedala říci. Zjistili u mě nemoc, onemocněla mi i mamka, o kterou jsem se musela starat. Psychicky jsem to nezvládala a řešila to alkoholem. Pak jsme se hádali,“ uvedla žena.

Žena přiznala vinu

V osudný den měla svátek. Oba šli na nákup, pak si dali několik piv v zahrádce restaurace a šli domů, kde popíjeli přinesené víno, a muž vařil oběd. „Pak jsem mu při slovní rozepři řekla, že mám ráda někoho jiného, i když to nebyla pravda, vyprovokovala jsem ho. To víte, když má člověk vypito, řekne i to, co by jinak neřekl,“ uvedla družka.

Muž pak popadl kuchyňský nůž a bodl jím ženu sedící na židli. „Já si ho pak vytáhla, začala krvácet a Slavik zavolal záchranku,“ konstatovala žena s tím, že po ošetření v nemocnici a podání vysvětlení na policii šla do hospody, kde si dala tři až čtyři piva. Prý aby si spravila pošramocené nervy, které z toho, co se stalo, měla.

„Ano,“ odpověděla poškozená na dotaz předsedy senátu Vladimíra Hendrycha, zda vnímá to, k čemu došlo, jako svou vinu. Na dotaz soudce, zda si myslí, že by Slavik měl jít sedět do vězení, pak odvětila: „Já si myslím, že možná ani ne.“

Soudní senát při stanovení verdiktu přihlédl k okolnostem případu, ale nezměnil právní kvalifikaci pokusu o vraždu, protože podle něj jen shodou okolností nedošlo k závažnějšímu poranění ženy, které mohlo mít za následek její smrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám