Hlavní obsah

Dron v Praze se pohyboval v dráze přistávajícího letadla, hlavní dráhu museli uzavřít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policejní vrtulník v Praze startoval v neděli odpoledne kvůli dronu, který létal v dráze přistávajícího letadla z Kodaně. Řízení letového provozu (ŘLP) následně na půl hodiny odklonilo letadla z hlavní dráhy v Ruzyni, řekl Novinkám mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pilot Airbusu 319 z Kodaně do Prahy si všiml dronu při přiblížení na Letiště Václava Havla Praha kolem čtvrté hodiny odpoledne. Dron létal asi tři kilometry od letiště u obce Červený Újezd.

„Pilot navázal vizuální kontakt s červeným dronem velkým asi 30 centimetrů, který se nacházel asi 50 metrů nad výškovým profilem jeho letu. Letoun pokračoval v přiblížení a přistání, dispečer mezitím informoval další letadla a policii,“ vylíčil Klíma.

Podle něj hned další letadlo vizuální kontakt nepotvrdilo. Přesto byla na třicet minut změněna přistávací dráha z hlavní na vedlejší. „Vzlétl také policejní vrtulník, který provedl prověření vzdušného prostoru, ale dron již posádka nenašla. Provoz se následně vrátil do normálu,“ konstatoval Klíma.

Jak dále uvedl, jsou to standardní bezpečnostní opatření. K takovým případům však u nás podle Klímy často nedochází. Více je případů neukázněných pilotů malých letadel či kluzáků nebo také lidí, kteří ohrožují piloty laserem.

Policie celý incident prověřuje. „Policisté se případem zabývají, majitel dronu zatím vypátrán nebyl,“ uvedla mluvčí policie Markéta Johnová. Potrestání viníka by záleželo na typu dronu, mohlo by jít o přestupkové jednání nebo také trestní stíhání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám