Hlavní obsah

Drogového bosse nevzali do vězení kvůli prošlému pasu, teď zmizel

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Před dvěma měsíci si Albert Aliu přišel do plzeňské borské věznice odpykat desetiletý trest za obchodování s drogami. Po pár minutách se ale 37letý kosovský Albánec poroučel zpátky domů. Strážní na bráně ho odmítli přijmout kvůli prošlému cestovnímu pasu. Jenže od té doby jako by se po něm slehla zem, náhradní termín pro nástup už ignoroval a teď ho hledá policie.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Albert Aliu u soudu

Článek

„Protože nenastoupil ve stanovené lhůtě, soud vydal 12. září příkaz k dodání do výkonu trestu,“ potvrdila Právu mluvčí Krajského soudu v Plzni Alexandra Vaňková. Pokud soud bude mít signály, že se Albánec zdržuje mimo území České republiky, následoval by mezinárodní zatykač.

V policejní databázi hledaných osob se jméno Albert Aliu objevilo týden po vydání soudního příkazu.

„Vyhlásili jsme po něm pátrání. Má trvalý pobyt hlášen v Rokycanech, ale tam se momentálně nezdržuje,“ uvedla Jana Tomková z rokycanského policejního ředitelství. Podle ní pátrači prověřují další možná místa, kde by se hledaný cizinec mohl případně ukrývat. „Zatím jsme ho ale nenašli,“ dodala.

Prozradili ho němečtí kurýři

Pokud se Albánce podaří dopadnout, hrozí mu stíhání za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí, a tím i prodloužení trestu. A ještě si navíc ztíží pozici v případě, že by požádal o podmíněné propuštění z vězení. Soud totiž při takovém rozhodování přihlíží k tomu, zda odsouzený včas nastoupil do výkonu trestu.

Albánec podle rozsudku zásoboval pervitinem a heroinem německou klientelu. Soud prokázal, že nejméně v sedmi případech zorganizoval transport většího množství drog. Prozradili ho němečtí kurýři, které tamní policie pochytala. Ve vazbě strávil Aliu tři měsíce.

Musel vědět, že s prošlým pasem ho neuvězní

To, že se v srpnu hlásil ve věznici s neplatným pasem, je s podivem už jen proto, že jeho advokátem je bývalý bachař. Ten musel vědět, že s prošlým dokladem totožnosti jej nikdo za katr nestrčí.

„Předpisy jasně říkají, že pokud se odsouzený dostaví do věznice sám, bude přijat pouze na základě platného dokladu totožnosti. Tím se vyloučí možnost, že si trest odsedí někdo jiný,“ vysvětlila vedoucí správního oddělení plzeňské věznice Jaroslava Hrušková.

Jiná situace by podle ní byla, kdyby odsouzeného přivezli policisté. „V tom případě nesou zodpovědnost za totožnost oni,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám