Hlavní obsah

Dřevorubec pokácel strom na dceru a u soudu svaloval vinu na manželku. Dostal podmínku

Právo, Petr Kozelka

Za tragédii, při níž loni zemřela jeho šestiletá dcera, dostal ve čtvrtek dřevorubec u odvolacího brněnského soudu podmínku. Dcera šla do lesa se svou matkou a zabil ji padající strom, který muž pokácel. Dřevorubec u soudu svaloval vinu na svou manželku, kterou padající strom těžce zranil tak, že se do konce života neobejde bez pomoci okolí. Podle soudu ji však měl i s dítětem z místa vykázat. Trest dostal za usmrcení z nedbalosti.

Foto: archiv Pravo, Právo

Ilustrační foto.

Článek

K neštěstí došlo loni v polovině května v podvečer.

„Obžalovaný při kácení stromu neupozornil ani nevykázal manželku s dcerou z prostoru, kam mohl strom spadnout, spoléhaje na to, že strom padne jinam. Když začal strom padat do míst, kde oběti stály, ty začaly utíkat, ale strom na ně spadl. Děvče utrpělo těžké poranění hlavy a mozku a o tři dny později zemřelo v nemocnici,“ zrekapitulovala případ soudkyně odvolacího senátu Krajského soudu v Brně Halina Černá.

Trest se mu zdál vysoký

Dřevorubce už Okresní soud v Jihlavě potrestal ročním trestem s odkladem na dva roky, to se ale muži zdálo moc, odvolal se a žádal mírnější potrestání.

„Je přesvědčen, že manželka s ním mnohokrát do lesa chodila a věděla, že tam chodit nemá, navíc ještě s dcerou. Spoluodpovědnost leží i na manželce, podmíněně odložený trest by měl být ještě mírnější,“ horoval u soudu mužův advokát.

„Je mi to velice líto, starám se o manželku, vzal jsem si ji domů z léčebny dlouhodobě nemocných, doma se lepší,“ přikyvoval dřevorubec.

Mírnější trest nepřipadá v úvahu. Obžalovaný celé zavinění přenáší na manželku, svoje selhání a zajištění bezpečnosti vlastně nepřiznává.
soudkyně

„Trest pro obžalovaného je ještě mírný,“ upozornila senát státní zástupkyně Kateřina Červinková. Sama manželka nedala souhlas k tomu, aby státní zastupitelství stíhalo jejího manžela i za zranění, která sama utrpěla, vyšetřovatelé na druhou stranu také ještě neuzavřeli její možnou trestní odpovědnost za celé neštěstí.

Senát v čele se soudkyní Černou neměl ale pro takovou obhajobu pochopení.

„Mírnější trest nepřipadá v úvahu. Obžalovaný celé zavinění přenáší na manželku, svoje selhání a zajištění bezpečnosti vlastně nepřiznává. To, že se stará o manželku, která v důsledku jeho jednání potřebuje doživotní péči, nebo že svolil k transplantaci orgánu jeho zemřelé dcery jinému pacientovi, opravdu nejsou polehčující okolnosti,“ zdůraznila Černá.

Reklama

Výběr článků

Načítám